ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Προχωρά η διαδικασία για το Φιλιατρινό φράγμα

Δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες προς τον ανάδοχο του έργου στο φράγμα του Φιλιατρινού υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου.
Ο υπουργός δέχεται, ωστόσο, ότι αυτή την εποχή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του βρίσκεται προς έλεγχο ανακεφαλαιωτικός πίνακας για έργα που απαιτήθηκε να γίνουν, "και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".

Ειδικότερα, ο Αθ. Τσαυτάρης αναφέρει στην απάντησή του:
"Οσον αφορά στο φράγμα Φιλιατρινού ποταμού ΠΕ Μεσσηνίας, σημειώνεται ότι η μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής έχει εκπονηθεί από τον Τεχνικό Σύμβουλο. Ποσοτικά, οι εργασίες έχουν συμπεριληφθεί σε
Ανακεφαλαιωτικὁ Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και θα προωθηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στη μελέτη του εν λόγω έργου υπήρχε γεωλογική μελέτη, βάσει της οποίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκσκαφή του τμήματος αυτού της παραλλαγής. Από την εκσκαφή έως σήμερα έχει διαπιστωθεί κατάπτωση των μόνιμων πρανών της οδοποιίας, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ενώ το κατάστρωμα της οδού έμεινε άθικτο.
Για το λόγο αυτό, συντάχθηκε η προαναφερόμενη μελέτη ευστάθειας των πρανών της οδού παραλλαγής για απάλυνση της κλίσης των μόνιμων πρανών, οι δε αντίστοιχες εργασίες συμπεριελήφθησαν σε πρακτικό εργασιών αποφυγής κινδύνου, η διαδικασία έγκρισης του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.
Οσον αφορά στην αλλαγή της οριζοντιογραφίας και τη μετατόπιση της επαρχιακής οδού προς την περιοχή Πικρόβρυσης, σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή, καθώς μια τέτοια αλλαγή χρήζει περαιτέρω διαδικασιών, όπως
τροποποίηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύνταξη και έγκριση νέας μελέτης οδοποιίας, συμπληρωματική απαλλοτρίωση, εύρεση νέων κονδυλίων για μελέτη - κατασκευή - απαλλοτρίωση από εθνικούς πόρους κ.λπ.
Η πρόταση του αναδόχου για αλλαγή του τρόπου στεγάνωσης της ανάντι παρειάς του φράγματος από πλάκα σκυροδέματος σε μεμβράνη pvc, έχει συμπεριληφθεί σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ), ο οποίος ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ ως προς τη συμβατότητα με τον ισχύοντα νόμο, με συνεκτίμηση των οικονομικών και των χρονικών αποτελεσμάτων αυτής της τροποποίησης.
Τέλος, σημειώνεται ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν υποβληθέντες λογαριασμοί του αναδόχου που δεν έχουν προωθηθεί για πληρωμή. Στον Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα Εργασιών [ΑΠΕ) συμπεριλαμβάνονται ορισμένες ποσότητες εργασιών από τη διόρθωση των πρανών, από συμβατικές εργασίες μετά τον έλεγχο και έγκριση των επιμετρήσεων, καθώς και όλες οι ποσότητες εργασιών για την ολοκλήρωση του φράγματος, σύμφωνα με την πρόταση του αναδόχου. Ο ΑΠΕ ελέγχεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και

Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ και μετά την έγκρισή του, ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει λογαριασμούς για πληρωμή".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/31144-filiatrino-fragma

Δεν υπάρχουν σχόλια: