ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

"Ακίνητες" οι πολεοδομικές μελέτες στην Τριφυλία


Πλήρης στασιμότητα υπάρχει στο ζήτημα των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που αφορούν πόλεις της Τριφυλίας. 
Στην ουσία δεν έχει γίνει  καμία ουσιαστική κίνηση που να δώσει ώθηση στην εξέλιξη και την υλοποίησή τους, τη στιγμή που πολλές περιοχές έχουν ανάγκη την πολεοδομική επέκταση καθώς ασφυκτιούν στους υπάρχοντες οικιστικούς ιστούς, όπως οι Γαργαλιάνοι και ο Μάραθος. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ιδιοκτήτες γης βρίσκονται όμηροι σχεδιαζόμενων επεκτάσεων σχεδίων πόλεων, όπως στην Κυπαρισσία, που όμως δεν μπορούν να γίνουν αν δεν ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αυτό αναφέρθηκε
εξάλλου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και ισχύει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες με σχετικό νόμο. Μπορεί σε κάποια Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια  να έχουν γίνει μελέτες και να έχουν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες αλλά όλα αυτά με πολύ αργούς ρυθμούς, αφού όπως φαίνεται δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπερισχύουν και οι τοπικές αντιδράσεις που εκφράζονται. Από την άλλη, από το υπουργείο έχει εξαγγελθεί ο Γενικός Πολεοδομικός και Χωροταξικός Σχεδιασμός, άγνωστο όμως παραμένει πότε θα γίνει και θα ολοκληρωθεί για να μπει χωροταξική τάξη στην περιοχή.
Οσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε εξέλιξη, να σημειώσουμε ότι σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι το ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Αυλώνας το οποίο επί καποδιστριακού δήμου είχε σταλεί στο ΥΠΕΚΑ και είναι ένα βήμα πριν την θεσμοθέτησή του, χωρίς όμως τα τελευταία χρόνια να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κυπαρισσίας έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαβούλευσης επί καποδιστριακού δήμου, έχουν γίνει οι παρατηρήσεις και έχουν ενσωματωθεί στην τελική μελέτη. Ουσιαστικά θα έπρεπε να ήταν σε διαδικασία θεσμοθέτησης, αλλά όπως ειπώθηκε πρόσφατα, απαιτείται μια ακόμη γεωλογική μελέτη και ωρίμανση του φακέλου -πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη χρόνο.
Η μόνη εξέλιξη που υπάρχει είναι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Γαργαλιάνων. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία όταν ακόμη συζητιόταν η β' φάση στον καποδιστριακό δήμο, έγινε τροποποίηση της μελέτης που όμως συνάντησε τις πολλές παρατηρήσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Από τότε ουσιαστικά το έργο πάγωσε, πριν μερικούς μήνες όμως το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας όπου αποφασίστηκε στην ουσία η σύνταξη μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει και το κοινό πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί με όσα είχε προτείνει η δημοτική αρχή. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να γίνει ανάθεση της μελέτης, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει.
Τέλος στα Φιλιατρά ξεκίνησε από τον καποδιστριακό δήμο μέσα από το "Θησέα" η εκπόνηση μελέτης για το ΓΠΣ  η οποία όμως αν και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Φιλιατρών δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα, παγώνοντας ουσιαστικά την όποια εξέλιξή του.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/30910-poleodomikes-meletes-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...