ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση Αλευρά - Αλεξανδρόπουλου για το Εργόσημο

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών κ. Γεώργιο Αλεξανδρόπουλο.
Στη συνάντηση ........

συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα του εργοσήμου, που είναι ο νέος, υποχρεωτικός τρόπος αμοιβής των εργατών γης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι οι αγρότες επιθυμούν τη χρήση του εργόσημου, προκειμένου να είναι νόμιμοι και να μην έχουν προβλήματα με τις Αρχές. Συναντούν όμως σοβαρά

προβλήματα κατά τη διαδικασία έκδοσής του, αφού πολλοί από τους εποχικά απασχολούμενους εργάτες γης δεν διαθέτουν άδεια εργασίας για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, που απαιτείται για την έκδοση εργόσημου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι ασφαλισμένοι και νόμιμα εργαζόμενοι εργάτες γης είναι λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες της ελαιοκομικής περιόδου. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, που θέλουν και πρέπει να εκδίδουν εργόσημο, για να μπορούν να δικαιολογούν τα έξοδα των καλλιεργειών τους, αφού από τη νέα χρονιά έρχονται αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους.

Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι έχει ήδη αποστείλει σχετικό υπόμνημα στους αρμοδίους Υπουργούς σχετικά με το θέμα του εργοσήμου και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της ελαιοσυγκομιδής, αλλά και των εργασιών που απαιτούνται κατά την άσκηση της παραγωγικής διαδικασίας από τους μεσσήνιους αγρότες κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Επεσήμανε δε ότι είναι αναγκαία η απλούστευση των διαδικασιών, αλλά και η ισχύς ενός μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του μέτρου έκδοσης εργοσήμου, ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή των παραγωγών στα νέα δεδομένα.



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...