ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αυθαίρετα: 300.000 ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να μείνουνε εκτός ρύθμισης – Τι να δηλώσεις για να το σώσεις

 ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Όλοι όσοι μπήκαν στη ρύθμιση με τον νόμο Παπακωνσταντίνου πρέπει να υποβάλλουν νέα έγγραφα
- Επιπλέον έξοδα για τη συμπλήρωση του φακέλου για το αυθαίρετο
- Δείτε τα δικαιολογητικά για να μην χάσετε τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα
- Σε διαβούλευση από χθες η νέα υπουργική απόφαση από το υπουργείο περιβάλλοντος

Νέο ραντεβού με το μηχανικό τους θα έχουν 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που συμπλήρωσαν το φάκελο για τη ρύθμιση με βάση τον νόμο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που μπήκε από χθες σε διαβούλευση όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπαίνουν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο φάκελο του ακινήτου τους “δελτίο δομικής τρωτότητας” του φέροντος οργανισμού ή μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτηρίου.

Βέβαια τα έγγραφα αυτά δεν είναι νέα υπόθεση, απλά 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων λόγω του ό,τι η διαδικασία μέσω του νόμου Παπακωνσταντίνου είχε παγώσει καθώς είχε κριθεί αντισυνταγματικός, δεν τα κατέθεσαν. Για την ακρίβεια μόλις 100 άτομα συμπεριέλαβαν τα δικαιολογητικά αυτά στο φάκελό τους.

Έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες πρέπει να ανανεώσουν τον φάκελό τους αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρύθμισης.

Βέβαια η εξασφάλιση του δικαιολογητικού αυτού σημαίνει νέο ραντεβού με τον μηχανικό, ο οποίος όμως θα πρέπει να πάρει αμοιβή. Νέα έξοδα δηλαδή για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το ποσό που θα χρειαστεί ο κάθε ιδιοκτήτης δεν μπορεί να καθοριστεί καθώς εξαρτάται από τον μηχανικό.
Βέβαια οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν “πακέτο” σε μηχανικό τη ρύθμιση ήδη απ' το νόμο Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να διεκδικήσουν συμπλήρωση του φακέλου χωρίς επιπλέον χρέωση καθώς και με τον νόμο αυτό προβλεπόταν κατάθεση δελτίου τρωτότητας ή μελέτη στατικής επάρκειας.


ΑΠΟ http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: