ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Περιφερειακό Συμβούλιο: Μελέτη οδικού άξονα Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα!

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη. Από τα 34 θέματα που συζητήθηκαν τα 9 αφορούσαν Π.Ε. Μεσσηνίας. 

Το 1ο θέμα αφορούσε την Μ.Π.Ε. «Μελέτη οδικού άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Φιλιατρά – Πύλος – Καλαμάτα) τμήματα Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη στα πλαίσια έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ως άνω έργου». 

Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα συνταχθεί οριστική μελέτη. Π/Υ μελέτης 1.840.000 € Π/Υ έργου 65.000.000 € με ΦΠΑ. Δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των απαλλοτριώσεων. Η δημοπράτηση εκτιμάται για τον Ιούνιο του 2014. 

Το Α τμήμα, το υποτμήμα Πύλος – Ριζόμυλος είναι νέα χάραξη, μήκους 26 ΚΜ, δίιχνη πλάτους 11μ. παρακάμπτει βόρεια Χανδρινού – Σουληνάρι, νότια το Νερόμυλο – Καρποφόρα. Με 12 ισόπεδους κόμβους 1 ανισόπεδο. Στα τελευταία 2,5 ΚΜ προς Ριζόμυλο είναι τετράιχνος πλάτους 17 μ και συναντάται με Ριζόμυλο – Κορώνη και Ριζόμυλο – Καλαμάτα. Το υποτμήμα Πύλος – Μεθώνη 9η Εθνική Οδός μήκος 7, 9 ΚΜ βελτίωση υφιστάμενου δρόμου με δίιχνη διατομή πλάτους 11μ και τμήμα μήκους 0,8 ΚΜ που καταλήγει στην είσοδο της Μεθώνης. 

Προβλέπονται τρεις ισόπεδοι κόμβοι: 
Μεσοχώρι – Καινούριο Χωριό – Βαράκες – Φοινικούντα. 

Στο δεύτερο τμήμα Παράκαμψη Πύλου, μήκους 3,4 ΚΜ, πλάτους οδοστρώματος 11μ και κυκλοφορίας 7,5 μ, δύο ισόπεδοι κόμβοι Πύλος – Κυνηγού – υφιστάμενη 9η Ε.Ο. Πύλου – Μεθώνης. Κύριος και προφανής σκοπός που εξυπηρετεί η κατασκευή της προς μελέτη οδού είναι η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Πύλος – Ριζόμυλος και Πύλος – Μεθώνη. 

Με την ολοκλήρωση αυτού του οδικού άξονα εξασφαλίζεται άνεση, ασφάλεια της κυκλοφορίας και μείωση των ατυχημάτων προς όφελος των χρηστών του οδικού δικτύου. Σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες τουριστικές επενδύσεις στο νομό μας, θα συμβάλλει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι εκπληρώνεται και ο στόχος της Ε.Ε. που είναι η εντός 30 λεπτών πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο από δευτερεύον οδικό δίκτυο. 

Επίσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας συζητήθηκαν τα θέματα: 
1. Αποδοχή χρηματοδότηση από ΠΔ.Ε ποσού 3.300.000 για το έργο Βελτίωση – συντήρηση 2ης επ.ο. Μηλέα – Γιάτρισσα μήκους 9 ΚΜ. 
2. Κατάρτιση σχεδίου ανάδειξης καθαρισμού σήμανσης μονοπατιών ΔΕ Ανδανίας. Σχέδιο για την δημιουργία χώρων αναψυχής, παρατηρητηρίων, πινακίδες, ενημέρωση και πληροφόρηση. 
3. Μελέτη και γενετική ανάλυση των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία σε συνεργασία με το ΤΕΙ. Η γενετική ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός των καλλιεργούμενων ποικιλιών συκιάς στη Μεσσηνία αλλά και ο εντοπισμός τοπικών μη καταγεγραμμένων πληθυσμών που ενδέχεται να υπάρχουν με ιδιαίτερα ποιοτικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά π.χ. γευστικά, αντοχή σε ξηροθερμικές συνθήκες κ.λ.π. Έτσι το ξηρό σύκο στη Μεσσηνία θ’ αποκτήσει στοιχεία ταυτότητας και θα ενισχύσει την πρόταση της ΣΥΚΙΚΗΣ για κατοχύρωση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του προϊόντος. 
4. Συμπληρωματικό κτηματολόγιο για παράκαμψη οικισμών Κάμπου – Σταυροπηγίου μήκους 3 ΚΜ. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση της μελετητικής ωριμότητας του έργου. 
5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: «Βελτίωση τοπικής οδού Άνω – Κάτω Βέργας» της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας του Δήμου Καλαμάτας. 
6. Έγκριση τοποθέτησης επαγγελματιών πωλητών σε κενές θέσεις στην Λαϊκή Αγορά Αγίας Τριάδας Καλαμάτας. 
7. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Οιχαλίας, για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δρόμου και ανάπλαση Αγ. Γεωργίου Δωρίου». 

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη 
 
 
                                                                                    ΑΠΟ  http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: