ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αγία Κυριακή: Μαθήματα κατάδυσης by Ionian Divers

Μαθήματα κατάδυσης πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον Φιλιατρινό Εκπαιδευτή - Δύτη Νίκο Νικολόπουλο, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής Φιλιατρών, προκαλώντας παράλληλα την έκπληξη και το ενδιαφέρον των λουομένων που βρέθηκαν εκείνες τις ώρες στην περιοχή.
Ο Νίκος Νικολόπουλος που γεννήθηκε στα Φιλιατρά, μιλώντας στο filiatranet, τόνισε ότι αισθάνεται πολύ τυχερός καθώς είναι από τους λίγους που κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Τρελαίνεται για την
θάλασσα και τις μοναδικές στιγμές που του χαρίζει ο βυθός της. 

Σήμερα ζει στην Πάτρα και είναι ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της επιχείρησης των ‘IONIAN DIVERS’, με Σχολή Κατάδυσης, Υποβρύχιες Εργασίες και Πώληση - Ενοικίαση Καταδυτικού Εξοπλισμού.

Εχθές το πρωί, τον συναντήσαμε στην Αγία Κυριακή, όπου πραγματοποιούσε για πρώτη φορά στα Φιλιατρά μαθήματα κατάδυσης σε νέους δύτες που ανυπομονούν να εξερευνήσουν τον βυθό. 

Το ενδιαφέρον, όπως μας τόνισε, είναι μεγάλο, καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να απολαύσεις τον φανταστικό υποβρύχιο κόσμο που έχει πάρα πολλά να σου δείξει και να σου προσφέρει, χωρίς να εξαρτάσαι από την επιφάνεια, ξεφεύγοντας παράλληλα από την καθημερινότητα που βιώνουμε.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το πρώτο επίπεδο που είναι το ερασιτεχνικό και φτάνοντας ακόμη και το επαγγελματικό, ενώ ο Νίκος και η ομάδα του καλούνται συχνά να πραγματοποιήσουν και υποβρύχιες εργασίες όπως επισκευή καραβιών, λιμανιών και αγωγούς. 

Ακόμη και στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, έχει βάλει το χεράκι του ο Φιλιατρινός, σε διάφορες εργασίες που έγιναν στον βυθό του μεγάλου αυτού έργου στην χώρα μας.

Σαν σπορ ακούγεται συχνά ότι είναι Extreme, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι όταν τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, όπως διευκρίνισε, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του βυθού, που στην περιοχή μας έχουμε την τύχη να είναι πάρα πολλές.


ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.