ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Χάρακας υψηλής τεχνολογίας με διάφανη οθόνη

Το Glassified αποτελεί έναν χάρακα εξοπλισμένο με διάφανη οθόνη, ειδικά σχεδιασμένο για να «ενισχύει» τα «κανονικά» σχέδια πάνω σε χαρτί με virtual γραφικά.
Στόχος του δεν είναι να «αντικαταστήσει», αλλά μάλλον να «ενισχύσει» τον κλασικό χάρακα, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει τόσο τα «φυσικά» σχήματα σε συνδυασμό με εικονικά, τα οποία τον βοηθούν στις μετρήσεις του, καθώς μπορούν ακόμη και να «κινούνται» μεταξύ των σχημάτων που ο χρήστης έχει σχεδιάσει.
Ειδικά όργανα ψηφιοποίησης που είναι εγκατεστημένα στο Glassified «διαβάζουν» τις κινήσεις του
μολυβιού και συνδυάζουν την κλασική λειτουργία του χάρακα με ένα ψηφιακό σύστημα οθόνης. Οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται τις γραμμές που έχει τραβήξει ο χρήστης και «ενημερώνουν» σχετικά τα αντικείμενα που προβάλλονται στη διάφανη οθόνη. Στην ουσία, η συσκευή «ενισχύει» τις κλασικές λειτουργίες του χάρακα, που είναι ο σχεδιασμός ευθειών γραμμών και η μέτρηση του μήκους, μέσω της οθόνης της.
Το πρωτότυπο αποτελείται από μία διάφανη OLED, η οποία συνδυάζεται με έναν «συμβατικό» κατά τα άλλα, διάφανο χάρακα. Ο χάρακας συνδέεται με έναν υπολογιστή ο οποίος κάνει τους υπολογισμούς που επιτρέπουν την «ανάγνωση» των χειρονομιών/ κινήσεων και στέλνει τις εντολές στην οθόνη μέσω επικοινωνίας RS232. Τις κινήσεις του μολυβιού «βλέπει» ένας ψηφιοποιητής Wacom. Το λογισμικό που συνοδεύει το Glassified (εφαρμογή openFrameworks) έχει στόχο την  επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, το συνδυασμό της «ζωγραφικής» με υπολογιστικούς αλγορίθμους και την εκμάθηση Φυσικής μέσω ενός εξομοιωτή οποίος δείχνει τις κινήσεις, τις κατευθύνσεις κλπ σε σχήματα/σχεδιαγράμματα Φυσικής.
Το πρόγραμμα επίσης μπορεί να αναγνωρίζει και να αποθηκεύει τις διαστάσεις και τις ιδιότητες των σχεδίων (πχ. εάν ο χάρακας τοποθετηθεί πάνω από ένα τρίγωνο, η οθόνη προβάλλει τα μήκη των πλευρών, τις γωνίες και άλλα στοιχεία). Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Glassified θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, για να μπορεί να κάνει ακόμη πιο σύνθετους υπολογισμούς, όπως το εμβαδόν της επιφάνειας ενός πολυγώνου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...