ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Θα αργήσουν οι ανακοινώσεις φέτος για την τιμή της σταφίδας

Θα αργήσει να ανακοινώσει τιμές η ΣΚΟΣ για τη φετινή σταφίδα. Το πιο πιθανό είναι η ανακοίνωση να μη γίνει μέσα στον Αύγουστο.
Και αυτό γιατί η χρονιά θεωρείται δύσκολη, διαφορετική για την κορινθιακή σταφίδα, λόγω των περσινών αποθεμάτων (1.500 τόνοι) και του ανταγωνισμού από τη φτηνή σουλτανίνα του εξωτερικού. Η παραγωγή πάντως είναι καλή ποιοτικά και αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
Τα στοιχεία αυτά τονίζει στην "Ε" ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου σημειώνει την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ζητεί υπεύθυνη ενημέρωση για τα αποθέματα.


«Ακόμα είναι νωρίς. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, την επόμενη εβδομάδα θα είναι αποκρυσταλλωμένη η κατάσταση στην αγορά», ανέφερε ο Κ. Παπαδημητρίου. Ωστόσο, παρατήρησε πως «δεν ξέρουμε πόσες σταφίδες έχουν μείνει απούλητες - δεν θα έπρεπε να κρατείται μυστικό από τη ΣΚΟΣ. Από τα αποθέματα ενδέχεται να παίξει ρόλο και το πώς θα διαμορφωθεί η αγορά».
Ο πρόεδρος των ιδιωτών τυποποιητών επεσήμανε ότι «δεν έχει υπάρξει χάραξη κοινής γραμμής συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτών τυποποιητών. Δε βλέπουμε να συναινούν οι συνεταιριστές, έχουμε τείνει χείρα φιλίας, αλλά… Επρεπε να είναι κοινή προσπάθεια για νέες αγορές, όλοι θέλουμε να μεγαλώσει η σταφίδα». Με παράπονο υπενθύμισε ότι «πέρσι δε μας έδωσαν σταφίδα και τους έμεινε. Μπορούσε να απορροφηθεί όλη η σταφίδα, αν υπήρχε καλύτερη πολιτική από την αρχή».
Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως «δεν μπορεί ο καθένας να κοιτάζει το δικό του συμφέρον όπως το βλέπει, αλλά θα πρέπει να νοιάζεται για το κοινό συμφέρον που αντανακλά και στο δικό του». Τέλος, επιβεβαίωσε την καλή φετινή ποιότητα, αναφέροντας ότι «παραλάβαμε τις πρώτες ποσότητες της παραγωγής και είναι πολύ καλές».
Ο Θαν. Σωτηρόπουλος παρατήρησε ότι «είναι μια δύσκολη χρονιά η φετινή με αρκετά μεγαλύτερη παραγωγή από την περσινή και με αποθέματα από πέρσι». Ξεκαθάρισε στο θέμα της τιμής πως «εμείς ό,τι πούμε θα είναι συμβόλαιο. Θα πούμε κάτι κι αυτό θα τηρήσουμε. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σίγουροι. Πέρσι ανακοινώσαμε τιμή στις 7 Σεπτεμβρίου και πρόπερσι στις 28 Αυγούστου». Επέμεινε ότι «φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά» και κάλεσε τον κόσμο «να έχει εμπιστοσύνη στις συνεταιριστικές οργανώσεις, να κάνει υπομονή και να μην παρασύρεται απ’ αυτά που ακούει στο καφενείο». Διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν καλύτερο για τον παραγωγό. Και αυτό κάνουμε κάθε χρόνο μέχρι τώρα» και ανέφερε: «Είνσι δύσπιστη η αγορά, σύμφωνα με τα μηνύματα, γιατί μειώνεται η τιμή της σουλτανίνας. Και ο πελάτης θέλει φθηνό προϊόν. Πρέπει να κάνουμε σκαλοπάτι ασφαλείας, να περιμένουμε λίγο ακόμα».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ δεν απέκλεισε την περίπτωση «να γίνει διόρθωση, να πάει πιο κάτω από πέρσι» και σημείωσε ως «το πιο σημαντικό είναι να μη συμβεί εκείνο που είχε συμβεί πριν από 15 χρόνια, που σε μια νύχτα από 480 δρχ. κατρακύλησε στις 180 δρχ.». Τόνισε δε ότι «και πέρσι και φέτος δεν έχουμε πίσω μας τράπεζες: ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας« - και συμφώνησε με την καλή ποιότητα, αναφέροντας ότι «παραλαμβάνουμε τις πρώτες σταφίδες και είναι καλές, βοήθησε ο καιρός».
Για τα περσινά αποθέματα είπε ότι «είναι 1.500 τόνοι και βρίσκονται σε συνεταιρισμούς, ιδιώτες και σε παραγωγούς». Ανέφερε ότι η ΣΚΟΣ δεν μπορεί να δώσει σταφίδα σε ιδιώτες παρά μόνο σε εξαγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις και παρατήρησε πως «ποτέ η Παναιγιάλειος δεν έχει αφήσει σταφίδα, αποθέματα. Από τους 22.000 - 23.000 τόνους μιας φυσιολογικής παραγωγής διαχειρίζεται τους 14.000».

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ
Η Ενωση Μεσσηνίας ξεκίνησε από την Πέμπτη και παραλαμβάνει σταφίδα φετινής παραγωγής στα αποθηκευτικά της κέντρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η παραλαβή θα γίνεται ως εξής:
1) Εργοστάσιο Θουρίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή. 2) Μεσσήνη: Από Δευτέρα έως Παρασκευή. 3) Κόμποι: Κάθε Τρίτη. 4) Στέρνα: Κάθε Πέμπτη. 5) Ανδρούσα: Κάθε Σάββατο. 6) Γιάλοβα: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή. 7) Φιλιατρά: Τρίτη και Πέμπτη. 8) Γαργαλιάνοι: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/28304-stafida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...