ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Τζεν Ψάκι: Η... Μεσσήνια "σιδηρά κυρία" της Ουάσιγκτον

Ξεχωρίζει ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Αν και μόλις 35 ετών, μετράει ήδη περίπου 13 χρόνια "σκληρών μαχών" στην κονίστρα της πολιτικής. Eχει συνεργαστεί με κάποιους από τους "δυσκολότερους" ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, στελεχώνοντας θέσεις ευθύνης και πόστα νευραλγικά, αλλά έχει βγει ζωντανή. Κι όχι απλά ζωντανή...
Ο Ομπάμα την έχει κορώνα στο κεφάλι του, ο Κέρι πίνει νερό στο όνομά της και όλοι όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της (Σάμερς, Γκιμπς, Εμάνουελ) έχουν να πουν τα καλύτερα και μόνο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οσο για το μέλλον, οι φήμες τη θέλουν να έχει βάλει πλώρη για εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Παρεμπιπτόντως, μέσα σε όλα τα παραπάνω, η 35χρονη Τζένιφερ Ψάκι είναι και... Ελληνίδα, και μάλιστα περήφανη για τις ελληνικές της ρίζες (οι οποίες κρατούν από Μεσσηνία).
"Να σας πω κατ' αρχήν ότι το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ενθουσιασμένη για αυτό",
δήλωσε η ίδια προ ημερών μπροστά στις κάμερες, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή μας στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, αναφορικά με την ατζέντα των επαφών του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Το δίδυμοΜάλιστα, κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης του Eλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η 35χρονη φέρεται να προσέγγισε τον Αντώνη Σαμαρά και να του εκμυστηρεύθηκε κατ' ιδίαν και σε εγκάρδιο κλίμα πως έχει κι αυτή καταγωγή από τη Μεσσηνία. "Η επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον ο Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζει την ισχύ των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα", είχε δηλώσει η ίδια λίγο νωρίτερα.
Κι όμως, μέχρι να γίνουν όλα τα παραπάνω, η Τζεν Ψάκι (οι Αμερικανοί προτιμούν να προφέρουν το επίθετό της "Σόκι") ήταν μάλλον άγνωστη στη χώρα μας. Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια και για τους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον, όπου η Ελληνοαμερικανίδα δεν σταματά εδώ και κάποια χρόνια να... κερδίζει έδαφος. Από την πλευρά της, η εφημερίδα "The Washington Post" υποστηρίζει πως η Ψάκι, ως παράγοντας της κεντρικής αμερικανικής πολιτικής σκηνής, "έχει αξία" γιατί «εντάχθηκε στην ομάδα των στενών συνεργατών του Ομπάμα νωρίς" (συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2007) και γιατί "ανέβηκε στην ιεραρχία γρήγορα".
"Τους έχω δει αρκετές φορές μαζί και συμπεριφέρονταν πολύ εγκάρδια και άνετα ο ένας στον άλλο", σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο δίδυμο Ψάκι-Ομπάμα ο Ρίτσαρντ Γούλφι, αναλυτής του MSNBC και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Oσο για τα κυριότερα προσόντα της 35χρονης Τζένιφερ, όσοι έχουν εργαστεί δίπλα της μιλούν για μια πανέξυπνη γυναίκα, για μια ήρεμη δύναμη, η οποία ουδέποτε χάνει την ψυχραιμία της, και ξεχωρίζει τόσο για τους καλούς της τρόπους όσο και για τη μνημειώδη υπευθυνότητα και αξιοπιστία της. Κόρη ενός Ρεπουμπλικάνου κτηματομεσίτη (του Τζέιμς-Τζιμ Ψάκι) και μιας Δημοκρατικής ψυχοθεραπεύτριας (της Αϊλίν Μέντβεϊ), η Τζένιφερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κονέκτικατ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. Oσο ήταν ακόμη στο σχολείο, το όνειρό της ήταν να ακολουθήσει καριέρα κολυμβήτριας. Ωστόσο, στην πορεία το εν λόγω όνειρο εγκαταλείφθηκε για χάρη της πολιτικής.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/28016-tzen-psaki-messinia-sidira-kyria-ouasigkton

Δεν υπάρχουν σχόλια: