ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Εκπέμπει σήμα η νέα «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση»

Λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τετάρτης εξέπεμψε σήμα η νέα, μεταβατική, δημόσια τηλεόραση. Ο νέος μεταβατικός φορέας εξέπεμψε σήμα με τα αρχικά Ε.Δ.Τ. (Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση) ενώ εντός της ημέρας θα αρχίσει και η εκπομπή προγράμματος.
Από τις παλαιές συχνότητες της ΕΡΤ και συγκεκριμένα της ΝΕΤ  το πρωί εμφανίστηκε μια κάρτα που προαναγγέλλει την έναρξη λειτουργίας του μεταβατικού σταδίου για τη Δημόσια Τηλεόραση. 
Στην κάρτα αναγράφεται το όνομα της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης και πάνω αριστερά το σήμα
της που είναι ΕΔΤ
Το σήμα της ΕΔΤ είναι μια υδρόγειος σε γαλάζιο φόντο με τέσσερις κυματιστές γραμμές: μια πράσινη, μια πορτοκαλί, μια κίτρινη και μια μπλε. 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο σήμα της ΕΔΤ δεν αναφέρεται κάπου η ραδιοφωνία. 

Το πρόγραμμα της ΕΔΤ από σήμερα

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Καψής δήλωνε στο Mega πως η πόρτα στον διάλογο με τους εργαζόμενους παραμένει ανοιχτή, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση, ενώ προανείγγειλε πως πολύ σύντομα το νέο πρόγραμμα θα είναι στον αέρα. Όπως διευκρίνισε η εκπομπή του σήματος γίνεται από ιδιωτικό στούντιο. 
Για αρχή είπε ο κ. Καψής θα εκπέμπει πρόγραμμα ψυγείου από το αρχείο της ΕΡΤ και θα μεταδίδονται και τίτλοι ειδήσεων υπο την μορφή κρόουλ (δηλαδή ειδήσεις στο κάτω μέρος της οθόνης) ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και προκήρυξη για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον Ant1 είπε πως αναμενόταν σήμερα η εκπομπή σήματος της νέας δημόσιας τηλεόρασης σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ τόνισε πως σε περίπου τρεις μήνες θα λειτουργήσει ο νέος φορέας. 

Τι λένε εργαζόμενοι και κόμματα

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν δια της εκπροσώπου των δημοσιογράφων της ΝΕΤ Μάχης Νικολάρα η οποία μίλησε στον Ant1 πως «η ΕΔΤ είναι η φαιδρή όψη της ιστορίας». «Χαίρομαι οτι ο κ. Καψής αναγνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να βρουν λύση» είπε και αναρωτήθηκε « γιατι δεν κάνει και η κυβέρνηση το ίδιο». 
Σχολίασε πάντως πως η εκπομπή σήματος δεν είναι κίνηση για να βρεθεί λύση ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό και όποιος από τους εργαζόμενους ενδιαφέρεται να κάνει αίτηση. 
Ταυτόχρονα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «μαϊμού το σήμα» ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση να εκπέμψει το σήμα από ιδιωτικό στούντιο.
Ψηφίστηκε επι της αρχής το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια τηλεόραση
Χθες ψηφίστηκε από της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. 
Κατά τη διαδικασία ακρόασης των φορέων, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΝΕΡΙΤ - Α.Ε.
Από την πλευρά του,  ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σε σύντομη παρέμβασή του, εμφανίστηκε θετικός να συζητηθούν, αν υπάρχουν όπως είπε, προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: