ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αυτό είναι το πρώτο ξενοδοχείο με... υποβρύχια δωμάτια!

Στη μακρινή Κίνα, στους πρόποδες του βουνού Tianmenshan, πρόκειται να χτιστεί το ξενοδοχείο Intercontinental Shimao. Με προϋπολογισμό 568 εκατομμυρίων δολαρίων, η νέα κατασκευή αναμένεται εντυπωσιακή και πολυτελέστατη όταν θα ολοκληρωθεί.


Ωστόσο, η πρωτοτυπία του ξενοδοχείου δεν εξαντλείται στο ύψος της χρηματοδότησης για την κατασκευή του αλλά στην τοποθεσία που θα το φιλοξενεί. Ξεκινώντας από τη βάση του βουνού, το συγκρότημα θα χτιστεί σε ένα πρώην ορυχείο σε βάθος 100 μέτρων, το οποίο μάλιστα
διαθέτει και νερό. Σχεδιασμένο από την εταιρεία Atkins, το νέο κτιριακό επίτευγμα θα διαθέτει 380 δωμάτια μοιρασμένα σε 19 ορόφους. Δύο όροφοι θα βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού, ενώ θα υπάρχει ενυδρείο, υποβρύχιο εστιατόριο και φυσικά υποβρύχια δωμάτια. Το ξενοδοχείο θα είναι ορατό μόνο από την κοιλότητα του ορυχείου ενώ εξωτερικά θα είναι σχεδόν αφανές, αφού θα προεξέχει μόνο 15 μέτρα από το ύψος του εδάφους. Ακριβώς απέναντί του και σε ίδιο ύψος, στο άλλο άκρο του κρατήρα, θα βρίσκεται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, προσφέροντας μαγευτικό θέαμα στους ενοίκους.
Η κατασκευή του ξενοδοχείου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δημιουργίας ενός μεγάλου θεματικού πάρκου στην περιοχή, που θα περιλαμβάνει αθλητικά κέντρα, εστιατόρια και συνεδριακά κέντρα. Η τιμή του κάθε δωματίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 300 δολάρια τη βραδιά, ενώ το εντυπωσιακό οίκημα έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: