ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το «Before Midnight» ξέρει ΚΑΙ από καλό λάδι…

Ο Τζέισον Σόλομονς, μόνιμος συνεργάτης της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Guardian, γράφει στο Κυριακάτικο φύλλο του εντύπου, στο The Observer, τις εντυπώσεις του από την παρουσίαση, στο Λονδίνο, του «Before Midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, αλλά και των προϊόντων της Πελοποννήσου που τη συνόδευσαν. 

Με μια ανεπαίσθητη δόση σαρκασμού, απαραίτητη σε κάθε βρετανό

δημοσιογράφο που σέβεται τον εαυτό του, αλλά και με αγνό τουριστικό ενθουσιασμό, ο Σόλομονς μοιράζεται την εμπειρία κι εύχεται να πήγαινε διακοπές στη Μεσσηνία και να έμενε στο Costa Navarino!

Get us to the Greeks: η υποδειγματική συνεισφορά του «Before Midnight» στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού
Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ φάνηκε έξυπνος στην επιλογή του τόπου γυρισμάτων της χαμηλού προϋπολογισμού ταινίας του, «Πριν τα Μεσάνυχτα». 

Για την ακρίβεια, αυτή η πρόσφατη παραγωγή βάζει ψηλά τον πήχη για την τοποθέτηση προϊόντων στις ανεξάρτητες ταινίες, παρότι το φιλμ είναι τόσο ελαφρύ και χαριτωμένο που μπορείς να του συγχωρέσεις κάθε προφανή απόπειρα διαφήμισης. 

Ωστόσο, μην απατάσθε, μπορείτε κι εσείς τώρα να μείνετε στη σουίτα του πολυτελούς ξενοδοχείου Costa Navarino που βλέπετε στο «Πριν τα Μεσάνυχτα», εκεί όπου μένει και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. 

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Λινκλέιτερ αποφάσισε με τόλμη να χρησιμοποιήσει αυτόν το χώρο ως ντεκόρ για έναν μνημειώδη τσακωμό ανάμεσα στους εραστές Τζέσι και Σελίν που υποδύονται ο Ιθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί (δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή στο gallery). Αλλά σε γενικές γραμμές, η ταινία είναι μια εξαιρετική διαφήμιση για τον ηλιόλουστο παράδεισο της Μεσσηνίας στη νότια Πελοπόννησο, μια περιοχή της Ελλάδας που οι ήρωες αναφέρουν ονομαστικά αρκετές φορές στη διάρκεια του φιλμ. 

Ακόμα και το τοπικό αεροδρόμιο έχει ένα δικό του πλάνο και μια στοργική περιγραφή από τον Τζέσι που λέει στο γιο του: 
«Καλά, δεν είναι τρομερό αυτό το αεροδρόμιο, δεν το λατρεύεις;» Είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και, για να παραφράσω μια ατάκα απ’ το «Charley’s Aunt», ναι, από εκεί βγαίνουν οι ελιές. 

Εγώ το έμαθα καλά: σε μια προβολή της ταινίας στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, οι προσκεκλημένοι βγήκαν από την αίθουσα και βρήκαν να τους περιμένουν μπολ μ’ αυτές τις ελιές και μια οργανωμένη δοκιμή του νόστιμου, διαπεραστικού λαδιού τους που κάποτε αποκάλεσε «υγρό χρυσό» ο ίδιος ο Όμηρος (ο ποιητής, όχι ο Σίμπσον). 

Εμαθα ότι η ταινία γυρίστηκε μέσα σε μόνο 15 μέρες κι ότι ούτε μια ατάκα από τους ρέοντες διαλόγους δεν ήταν αυτοσχεδιασμός. Έμαθα επίσης ότι μπορείτε να βγάλετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αν πάτε για διακοπές στο Costa Navarino. Και τώρα, σας παρακαλώ, μπορώ να πάω κι εγώ εκεί για μια βδομάδα με τα παιδιά μου;


ΠΗΓΗ flix.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.