ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Μέσω ΕΣΠΑ 60.000 παιδιά σε σταθμούς



Παράθυρο ευκαιρίας για την ένταξη 60.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) την επόμενη σχολική χρονιά ανοίγει εντός ολίγων ημερών, δίνοντας μία ανάσα σε... δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση του προγράμματος είναι και φέτος η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Οι ενδιαφερόμενες δομές-σταθμοί (βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία) θα πρέπει να υποβάλουν το φάκελο με την αίτησή τους μέχρι τις 19 Ιουλίου. Σχετικό υλικό διατίθεται στις ιστοσελίδες της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr και www.eetaa1.gr/index1.html). Η ανάρτηση των πινάκων επιλέξιμων και μη επιλέξιμων δομών θα γίνει στις 21 Ιουλίου στις προαναφερθείσες ιστοσελίδες. Οι οριστικοί πίνακες, ύστερα από την εξέταση πιθανών ενστάσεων, θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ στις 24 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις αιτήσεις συμμετοχής των μητέρων που ενδιαφέρονται, αυτές θα διατίθενται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στις προαναφερθείσες ιστοσελίδες της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) και του ΕΠΑΝΑΔ (www. epanad. gov.gr) από τις 25 Ιουλίου. Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από τις 25 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου και μόνο ταχυδρομικά. Η έγκαιρη υποβολή θα αποδεικνύεται μόνο από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή το αποδεικτικό της εταιρείας ταχυμεταφοράς (courier). Αιτήσεις ή και δικαιολογητικά που κατατίθενται ή παραλαμβάνονται μετά τις 2 Αυγούστου δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι εγγραφές των παιδιών στους σταθμούς πρέπει να γίνουν από 2 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα;

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες με οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά, 35.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία ή τέσσερα παιδιά και 40.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω. Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων. Το ερώτημα είναι εάν επαρκούν οι 60.000 θέσεις για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.
 
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: