ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία του αιώνα με.. λεία 45 εκατ. δολάρια!


Αναίμακτα με εντυπωσιακά αποτελέσματα κατάφεραν χάκερ και «συνεργάτες» ανά την υφήλιο να ληστέψουν συνολικά 45 εκατ. δολάρια από τράπεζες με συντονισμένες επιθέσεις σε συνολικά 27 χώρες.

Η συμμορία έβαλε στο στόχαστρό της δύο αραβικές τράπεζες, ως όπλα είχε ψεύτικες κάρτες ΑΤΜ και σήκωσε το τεράστιο ποσό σε δύο κύματα επιδρομών. Επτά άτομα συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη, αλλά οι εγκέφαλοι του κυκλώματος θεωρείται ότι βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.

Οι χάκερ μπήκαν στο σύστημα επεξεργασίας καρτών ανάληψης και χρεωστικών δύο τραπεζών, της Rakbank στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Bank of Muscat του Ομάν. Παρέκαμψαν τα συστήματα ασφαλείας και ακύρωσαν τα όρια αναλήψεων και χρεώσεων -διαδικασία που χρειάστηκε μήνες.

Έπειτα δημιούργησαν εξαρχής νέους κωδικούς πρόσβασης και φόρτωσαν τα στοιχεία σε δικές τους, ψεύτικες κάρτες -έφτανε μία απλή μαγνητική ταινία, ακόμη και από αυτές που βρίσκονται σε κάρτες-κλειδιά για τα δωμάτια ξενοδοχείων.

Τότε άνοιξε ο δρόμος για τις επιδρομές. Η πρώτη, όπως ανέφερε η εισαγγελία που χειρίζεται την υπόθεση στη Νέα Υόρκη, έγινε το Δεκέμβριο με λεία 5 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ήρθε στις 19 Φεβρουαρίου, κράτησε 10 ώρες και με συνολικά 36.000 συναλλαγές «απέδωσε» 40 εκατ. δολάρια.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι συνεργάζονται με αστυνομίες από δεκάδες χώρες για την υπόθεση -τα λεηλατηθέντα ΑΤΜ βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, σε Ιαπωνία, Ρωσία, Ρουμανία, Αίγυπτο, Κολομβία, Βρετανία, Σρι Λάνκα, Καναδά και αλλού.

Φαίνεται, τέλος, πως κανείς καταθέτης δεν έχασε ή χρεώθηκε χρήματα καθώς στην επίθεση τα ποσά αντλήθηκαν ουσιαστικά από την ίδια τράπεζα και όχι από υπαρκτούς μεμονωμένους λογαριασμούς. 
 
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.