ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

“Ηθικά” πασχαλινά αβγά; Ελέγξτε αν περιέχουν φοινικέλαιο

Τρεις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου της σοκολατοποιίας βρέθηκαν στον “πάτο” μια αξιολόγησης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πασχαλινών αβγών με βάση την περιεκτικότητά τους σε φοινικέλαιο.
Η ΜΚΟ Rainforest Foundation UK και το βρετανικό περιοδικό Ethical Consumer αξιολόγησαν περισσότερους από 70 τύπους πασχαλινών σοκολατένιων αβγών, βαθμολογώντας τα από το ένα ως το 20, με κριτήριο τη χρήση φοινικέλαιου στην παρασκευή τους, την εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικών πολιτικών και τη συμμετοχή τους στον φορέα “Στρογγυλό Τραπέζι για Αειφόρο
Φοινικέλαιο” (Roundtable on Sustainable Palm Oil -RSPO).
“Ήταν η κατάλληλη ώρα να επιστήσουμε την προσοχή της κοινής γνώμης στο ζήτημα και να δείξουμε ότι υπάρχουν επιλογές με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο” δηλώνει στο EurActiv, ο διευθυντής του Rainforest Foundation UK, Σάιμον Κάουνσελ.
Η αξιολόγηση αποτελεί απάντηση στην απειλή που θέτει για τα τα τροπικά δάση και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά η μη βιώσιμη παραγωγή φοινικέλαιου.
Τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών έχουν αποψιλωθεί στην Ινδονησία, την Κεντρική Αφρική και άλλες περιοχές προκειμένου να καλλιεργηθούν φυτείες φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο ως βιοκαύσιμο όσο και ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων.
Το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων που εδρεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Ινδονησία έχει χάσει το 40% των τροπικών δασών της από το 1950 ως το 2000 με αυξανόμενες τάσεις. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα περιορισμού της παραγωγής φοινικέλαιο μόνο στις ήδη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει στις εταιρείες να αναφέρουν το φοινικέλαιο ως φυτικό έλαιο στη σήμανση των προϊόντων τους, ωστόσο οι προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό θα τις αναγκάσουν να αναφέρουν το συγκεκριμένο έλαιο που χρησιμοποιούν.
—Ηθικές επιλογές
Το Πάσχα των Καθολικών πέρασε, το Ορθόδοξο Πάσχα πλησιάζει οσονούπω, τα σοκολατένια πασχαλινά αβγά είναι ένα παραδοσιακό δώρο και διάφορες ΜΚΟ ευελπιστούν να πείσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο “ηθικές” επιλογές.
Στην κορυφή της λίστας των “ηθικών” εταιρειών ήρθε η βρετανική εταιρεία Divine Chocolate που συνεργάζεται με τον συνεταιρισμό καλλιεργητών κακαόδεντρων Kuapa Kokoo και την Booja Booja μια ομάδα οργανικής ζαχαροπλαστικής.
Η κορυφαία εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, η Nestlé έλαβε μια μέση βαθμολογία, δέκα.
Οι Lindt & Sprüngli, Guylian και Thorntons, τρεις δημοφιλείς μάρκες στην Ευρώπη, ήρθαν τελευταίες.
Η ΜΚΟ Rainforest Foundation UK δημιουργεί μια βάση δεδομένων για την περιεκτικότητα φοινικέλαιου στις βρετανικές σοκολάτες την οποία θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της μέχρι το τέλος του έτους.
Μάλιστα σχεδιάζει να επεκτείνει τη βάση δεδομένων και σε άλλα προϊόντα, όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και καλλυντικά και φαρμακευτικά, όπου χρησιμοποιείται το φοινικέλαιο.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: