ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Προσοχή στην πασχαλινή αγορά και στο πασχαλινό τραπέζι Συμβουλές και οδηγίες από τον ΕΦΕΤ εν όψει Πάσχα

Μέρες όπως αυτές του Πάσχα οι παραδοσιακές ελληνικές διατροφικές συνήθειες οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά - κατανάλωση κυρίως φρέσκων και μη τυποποιημένων προϊόντων. Ελλοχεύουν ωστόσο αρκετοί «κρυφοί» και «φανεροί» κίνδυνοι. Για να αποφευχθούν αυτές οι «κακοτοπιές», ο ΕΦΕΤ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους καταναλωτές με βασικές οδηγίες για τις αγορές τους ενόψει των εορτών.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αγοράζουν προϊόντα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς τα οποία να είναι τοποθετημένα μέσα σε ψυγεία. Επίσης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου των καταστημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν στις σφραγίδες και στη σχετική επισήμανση που διαθέτουν τα αμνοερίφια, οι συκωταριές και τα έντερα, η ζήτηση των οποίων είναι μεγάλη αυτή την περίοδο.
·      Η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
·      Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.
·      Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
·      Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
·      Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί και ελέγξτε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
·      Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το κοκορέτσι ή τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται επίσης και στην αγορά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά και σε εκείνη των αλλαντικών.
·      Τα τυριά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ «φρέσκα τυριά» από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι δίχως τις νόμιμες εγκρίσεις.
·      Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, επάνω στη συσκευασία πρέπει να φέρουν την ημερομηνία παραγωγής, συσκευασίας και ανάλωσης.
·      Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη. Ζητήστε να σας επιδεικνύεται η επισήμανση της αρχικής συσκευασίας.
·      Το περίβλημα των αλλαντικών πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
·      Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
·      Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
·      Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
·      Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αλλαντικά αέρος, πολλά από τα οποία, όσο είναι ακέραια, μπορούν να συντηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.

Και τα αβγά όμως, είτε σοκολατένια είτε φρέσκα, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες αυτό το διάστημα χρειάζονται προσοχή. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθειά τους.
·      Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν επάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.
·      Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
·      Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
·      Για την καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
·      Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αβγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
·      Για την αγορά σοκολατένιων αβγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
·      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αβγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Προσοχή στις βαφές των αβγών

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και για τις χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές των αβγών, οι οποίες θα πρέπει να είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Εκτός όμως από την ποιότητα της βαφής θα πρέπει να ελέγξουμε και τις συνθήκες υπό τις οποίες βάφουμε τα αβγά μας.

Από τον ΕΦΕΤ λοιπόν προτείνεται πρώτα το βράσιμο των αβγών σε σιγανή φωτιά, ώστε να μη σπάσουν. Έπειτα, τα αβγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και ελέγχονται για πιθανά σπασίματα, έτσι ώστε να μην εισχωρήσει η βαφή στο εσωτερικό των αβγών.

Στην περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ τους καλεί να απευθύνονται στο πενταψήφιο νούμερο 11717.
 
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: