ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Έκτακτα μέτρα της τροχαίας ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Έκτακτα μέτρα Τροχαίας και αστυνόμευσης, θα ισχύσουν καθ' όλη την διάρκεια των εορτών του Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ενώ όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, για την διευκόλυνση όσων πολιτών εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα για την επαρχία, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ή από βεγγαλικά, καθώς και την προστασία από κλοπές και ληστείες.
Σε ότι αφορά τα μέτρα Τροχαίας, χτες αποφασίστηκε η απαγόρευση της κίνησης φορτηγών στα εθνικά
δίκτυα, τις μέρες αιχμής, για το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, ως εξής:
Για την έξοδο, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών, την Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2013 τις ώρες από 16:00 έως 22:00, τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2013 και από 15.00 έως 22.00 και τη Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2013 από 06.00΄ έως 16.00΄.
Για την είσοδο θα ισχύσει η απαγόρευση, την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 και από ώρα 15:00 έως 21:00, την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2013 για το ρεύμα εισόδου από ώρα 16:00 έως 23:00, τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2013 και από 15.00 έως 22.00΄, την Τρίτη 7 Μαΐου 2013 και από 11:00 έως 21:00 και την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013, από 15:00 έως 21:00.
 Την Κυριακή του Πάσχα, 5 Μαΐου 2013 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.
Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα θα ληφθούν από τις υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, που κλιμακώνονται σταδιακά.
Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου και περιλαμβάνουν ακόμα:
-αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής,
-ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα,
-ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων,
-αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
-αυξημένα μέτρα τροχαίας σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, κ.λπ.,
-κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
-παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες,
-ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος.
Παράλληλα, εντατικοποιούνται, σε όλη την επικράτεια, οι δράσεις των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με την εφαρμογή αυξημένων μέτρων ασφάλειας και αστυνόμευσης και έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές.
Ο συνολικός σχεδιασμός, αφορά σε όλη την επικράτεια καθώς και τα επιμέρους σχέδια για κάθε γεωγραφική περιοχή.
Ενδεικτικά, όλο το επίμαχο χρονικό διάστημα, μέχρι και την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου, έχει προγραμματιστεί η εντατικοποίηση των πεζών και εποχούμενων περιπολιών τάξης και ασφάλειας για την πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών, ιδίως ληστειών και κλοπών- διαρρήξεων.
Οι περιπολίες επικεντρώνονται κυρίως σε αγορές, καταστήματα, ιερούς ναούς, σταθμούς, κεντρικούς δρόμους, καθώς και στην επιτήρηση τραπεζών, Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, ταχυδρομείων, Α.Τ.Μ., αλλά και στις γειτονιές για την πρόληψη κλοπών από σπίτια που είναι κλειστά λόγω μετακίνησης των ιδιοκτητών και ενοίκων.
Ειδικά εντείνονται οι έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, κατασκευής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και άλλων απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών, που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής.
Το πλέγμα των μέτρων περιλαμβάνει κυρίως τη διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων σε χώρους κατασκευής, αποθήκευσης και εμπορίας πυροτεχνικών ειδών, σε περίπτερα, καταστήματα ψιλικών, παιδικών παιγνίων κ.λπ., όπου ενδέχεται να πωλούνται τέτοια είδη, καθώς και σε πλανοδίους μικροπωλητές και σε περιοχές όπου έχουν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να αποτραπεί η χρήση τέτοιων ειδών και να προληφθούν ατυχήματα.
Συμβουλές της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπενθυμίζει βασικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση, την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών και την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
Συγκεκριμένα, κάνει έκκληση στους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους, να είναι προσεκτικοί όταν κινούνται μέσα σε κόσμο, ενώ για τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα τους να ελέγχουν από πριν τα οχήματα, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών, να τηρούν πιστά τον ΚΟΚ και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
(Πηγή: ΑΠΕ)

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...