ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κορυφώνεται ο... πόλεμος με τους τσιγγάνους, παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για λήψη μέτρων

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει πλέον η βία και είναι σίγουρο ότι θα ενταθεί περισσότερο αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα. Χθες τα ξημερώματα άγνωστοι χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ανατίναξαν φορτηγάκι 22χρονου τσιγγάνου στην οδό Γ. Παπανδρέου στη Μεσσήνη.

Η βομβιστική ενέργεια έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με το δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο και τις οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια για την πάταξη της τσιγγάνικης παραβατικότητας. Είναι προφανές ότι το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού δεν
πρόλαβε να εκτονώσει την ένταση που έχει συσσωρευτεί στους Δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας. Ετσι λοιπόν τη νύχτα της Τρίτης ξέσπασε σύγκρουση στον Αρι ανάμεσα σε ομάδες τσιγγάνων και ντόπιων. Πριν καταλαγιάσουν τα πνεύματα ήρθε η χθεσινή έκρηξη στη Μεσσήνη και πλέον όλοι αναρωτιούνται πού θα σταματήσει η βία. Η Αστυνομία από την πλευρά της προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους κι ερευνά κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι της Μεσσήνης όμως έχουν αναστατωθεί και ανησυχούν για την ένταση που επικρατεί μεταξύ ντόπιων και τσιγγάνων, λόγω της αυξημένης παραβατικότητας στην περιοχή. Πάντως κανένας μέχρι τώρα δεν γνωρίζει αν η βόμβα τοποθετήθηκε για ρατσιστικούς λόγους ή από ομόφυλους του νεαρού τσιγγάνου. Ανεξάρτητα από τα αίτια της βομβιστικής ενέργειας το μόνο σίγουρο είναι ότι εκδηλώθηκε σε μια περίοδο που αρκεί μια σπίθα για να πυροδοτήσει βίαια επεισόδια. 

ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ 

Η έκρηξη έγινε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο φορτηγάκι του 22χρονου Χρήστου Κυριμόπουλου, που ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του στην οδό Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας οι άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό και αυτοσχέδιο μηχανισμό.
Ευτυχώς, οι συνέπειες της έκρηξης ήταν μόνο υλικές, γεγονός στο οποίο συνέβαλε το προχωρημένο της ώρας: Από την ισχύ του εκρηκτικού μηχανισμού αποκολλήθηκε η οροφή του φορτηγού κι εκσφενδονίστηκε στην αυλή γειτονικού σπιτιού, προκαλώντας φθορές σε κεραμίδια και κάγκελα. Επίσης, το παρμπρίζ εκτινάχθηκε σε απόσταση 30 - 40 μέτρων και κατέληξε στο οδόστρωμα.
Τόσο το όχημα όσο και η ευρύτερη περιοχή ερευνήθηκαν από αστυνομικούς της Σήμανσης και πυροτεχνουργό από την Τρίπολη. Ερευνες πραγματοποιήθηκαν ακόμα από το σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών με το συνοδό του και αστυνομικούς της Ασφάλειας και του Α.Τ. Μεσσήνης.
Τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον εντοπισμό των δραστών και το είδος του μηχανισμού. 
Οπως λέει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ο ίδιος και οι συγγενείς του πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους μετά την έκρηξη που έγινε στις 3 τα ξημερώματα, είδαν το αυτοκίνητο να καίγεται και παρατήρησαν ένα μηχανάκι με δυο άγνωστα άτομα να απομακρύνεται. Ο 22χρονος ιδιοκτήτης του οχήματος σχολιάζει: "Και να πω πως έχω κάνει κάτι... Οτι έχω βλάψει άνθρωπο… Δεν ξέρω. Μάλλον την πλήρωσα άφταιγα για λάθος άλλου". Οπως λέει, "κάποιοι πέταξαν δυναμίτη" στο αυτοκίνητό του και τώρα δε μπορεί να δουλέψει και να προσφέρει φαγητό στην οικογένειά του. "Μ' ένα παιδί και μια έγκυο γυναίκα πώς θα τα καταφέρω χωρίς αυτοκίνητο;" αναρωτιέται.
Η γειτονιά πάντως είναι αναστατωμένη, ενώ το συμβάν συζητείται από χθες το πρωί σε όλη την πόλη της Μεσσήνης. 
Συγγενείς του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, σχολίαζαν χθες το μεσημέρι πως "κακώς έγινε αυτό το πράγμα μέσα στην πόλη. Υπάρχει κόσμος και στα σπίτια μας έχουμε παιδιά".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/koinoniki-drastiriotita/item/24841-polemos-tsigganoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...