ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τεχνολογική «πλατφόρμα» στο λιμάνι για έλεγχο ανθρώπων & οχημάτων

Η εφαρμογή μιας νέας τεχνολογικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα ελέγχεται η πρόσβαση ανθρώπων και οχημάτων βάσει του κώδικα ασφαλείας ΙSPS, θα εφαρμοστεί στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στον σταθμό κρουαζιεροπλοίων.
Στον ΟΛΠ Α.Ε. έγινε στις 18 και 19 Απριλίου η Τεχνική Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SUPPORT (Security Upgrade for PORT's). Η πλατφόρμα ελέγχου χρησιμοποιεί λογισμικό και υλικά τελευταίας τεχνολογίας, που μετά την αξιολόγηση θα αποτελέσουν περιουσία του ΟΛΠ Α.Ε. Το σύστημα ελέγχου θα επεκταθεί μελλοντικά και στους υπόλοιπους τομείς ασφάλειας του λιμανιού του Πειραιά. Η τελική εφαρμογή θα ενισχυθεί με νέες προτάσεις πολιτικής, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό ασφαλείας.
Το πρόγραμμα SUPPORT στοχεύει στην αύξηση του τρέχοντος επιπέδου ασφάλειας των λιμένων βάσει και των διαρκώς εξελισσόμενων Διεθνών Κανονισμών και Προτύπων, σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πραγματικό περιβάλλον.

Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης στη συνάντηση εργασίας: «Ποιότητα και Ασφάλεια είναι οι πάγιοι στόχοι των πολιτικών μας μέσα φυσικά σε ένα χώρο ιδιαίτερης προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι ένα λιμάνι πολλαπλών δραστηριοτήτων, έκτασης κρηπιδότοιχων 37,7 km και εξυπηρέτησης 40.000 αφιξοαναχωρήσεων πλοίων ετησίως, η φύλαξη του οποίου απαιτεί συνεχή δραστηριότητα με επτά αυτόνομους θύλακες και με πλήρη σχέδια ασφαλείας. Ο ΟΛΠ Α.Ε. μέσα από το πρόγραμμα SUPPORT υποδέχεται και εφαρμόζει ένα ακόμα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ασφάλειας».
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΟΛΠ Α.Ε.
  • Επιμέλεια σύνταξης: Ιωσήφ Βικτωράτος
  • ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...