ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Επέμβαση Αστυνομίας στις φυλακές Μαλανδρίνου - Κραυγές και ουρλιαχτά

Επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στις φυλακές Μαλανδρίνου για να δοθεί τέλος στην ομηρία των σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον Αλκέτ Ριζάι. Επικρατεί ένταση στις φυλακές
Φωνές και ουρλιαχτά στις φυλακές Μαλανδρίνου από την επέμβαση των ΜΑΤ που επιχειρούν να βάλουν τέλος στην ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων από τον βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι.
Οι φωνές πιθανότατα προέρχονται από τους 500 κρατούμενους που αντιλήφθηκαν την παρουσία της Αστυνομίας, με τον Αλκέτ Ριζάι να παραμένει ταμπουρωμένος στο διάδρομο του φυλακίου
κοντά στην είσοδο μαζί με τους ομήρους.
Ο Αλκέτ Ριζάι επιχείρησε να σπάσει ένα τζάμι και να περάσει σε κάποιο άλλο σημείο, ενώ έχει γίνει χρήση χημικών από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, που βρίσκονται εντός και εκτός των φυλακών.
Μαζί με δύο συνεργούς του και με την απειλή αυτοσχέδιων μαχαιριών ο Αλκέτ Ριζάι ζητεί αυτοκίνητο για να αποδράσει, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του και χειροβομβίδα.
Στο μεταξύ, ελεύθερος είναι σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν ανάμεσα στους ομήρους που κρατάει ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο όμηρος κατάφερε να ξεφύγει με κάποιο τρόπο από τον Αλκέτ Ριζάι ή αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις αρχές.
Από αργά το βράδυ του Σαββάτου ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι που φέρεται να είναι οπλισμένος με χειροβομβίδα, κρατά ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.
Παραμένει αδιευκρίνιστο πώς ο Αλβανός κακοποιός κατάφερε να αιφνιδιάσει τους φύλακες και με τη βοήθεια συγκρατουμένων του να τους οδηγήσει στο φρουραρχείο, κοντά στην πύλη εξόδου των φυλακών.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...