ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ενημερωτική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών στην Κυπαρισσία

Ολοκληρώθηκε στην Κυπαρισσία η εκστρατεία ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών και του κοινωνικού αποκλεισμού, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο". Στην εκδήλωση αναδείχθηκε πως ο κοινωνικός αποκλεισμός των απεξαρτημένων ατόμων είναι ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, το οποίο μάλιστα έχει ενταθεί στην σημερινή εποχή της κρίσης.
Ο αποκλεισμός κρατά τα άτομα αυτά στο περιθώριο μετά από ένα τιτάνιο αγώνα που έχουν κάνει για να απεξαρτηθούν. Επίσης κατά την
διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που δημιουργεί η σημερινή κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολυεπίπεδη, όπως και η δράση που αναπτύσσεται από το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο", ενώ τα βιώματα και τις εμπειρίες τους μετέφεραν στο κοινό απόφοιτοι του προγράμματος απεξάρτησης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς σημειώνοντας ότι η σημερινή κρίση που βιώνουμε σαν χώρα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας και σίγουρα επηρεάζει περισσότερο τα ευαίσθητα άτομα. Αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που γίνεται από το ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι σκέφτηκαν να κάνουν αυτή την εκστρατεία για να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς και να δουν το πρόβλημα κατάματα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας επισήμανε ότι αυτά τα σημαντικά μηνύματα πρέπει να περάσουν στις τοπικές κοινωνίες, ενώ επισήμανε ότι η κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία για να ανοίξουν οι ορίζοντες της αλληλεγγύης αλλά και να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της φοβικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες, τα εξαρτημένα άτομα, τους φυλακισμένους, τους αλλοδαπούς. Πρέπει να σπάσει ο φόβος της κοινωνίας, τόνισε, για να καταλήξει διαβάζοντας ένα σχετικό ποίημά του με τίτλο «Κατάθεση Ζωής».
Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπόζος, αναφέρθηκε στο θέμα «Κρίση, απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η συνεχή κρίση της χώρας έχει κυρίως επιπτώσεις στις πιο ευάλωτους κοινωνικούς ιστούς."Εχουμε έκρηξη αστέγων, παραβατικότητας, υποσιτισμού, χρηστών ουσιών. Πλέον γίνεται χρήση φθηνών και επικίνδυνων ουσιών που οδηγούν σε μονοπάτια θανάτου. Από την άλλη οι δομές που υπάρχουν είναι αδύναμες να παίξουν το ρόλο τους. Τα απεξαρτημένα άτομα είναι απαραίτητο να μπουν και πάλι στον κοινωνικό ιστό, αν και η επανένταξη είναι ίσως πιο δύσκολη και από την απεξάρτηση. Η επανένταξη είναι απαραίτητη, ώστε να μην υπάρχει υποτροπή, αλλά και οι τεχνοκράτες που μετράνε μόνο οικονομικά μεγέθη, αν το δουν από οικονομικής πλευράς είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας.
Πηγή της λύσης είναι η οικογένεια. Σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει και η τοπική κοινωνία ώστε να συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται δίχτυ υποστήριξης αυτών των ατόμων και όχι κουκούλωμα" κατέληξε.
Στον κύκλο της εξάρτησης και το ρόλο της οικογένειας αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαμακάριος, υπεύθυνος συμβουλευτικού κέντρου ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο", εξηγώντας αρχικά τι είναι το ΚΕΘΕΑ και ποιος ο ρόλος του, προσφέροντας απεξάρτηση χωρίς χρήση φαρμάκων και παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης. Η αιτιολογία της χρήσης, σημείωσε, είναι αποτέλεσμα σύνθετων παραγόντων, οι οποίοι όμως σχετίζονται με το τρίπτυχο -άτομο, περιβάλλον και ουσίες. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στο σημαντικό ρόλο που έχει η οικογένεια στην απεξάρτηση, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία, συνεργασία των μελών της και κοινή στάση. Και να έρθουν άμεσα σε επαφή με ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης αφού η εξάρτηση από ουσίες είναι κάτι που θεραπεύεται.
Στην πρόταση της θεραπευτικής κοινότητας (στεγνό πρόγραμμα) αναφέρθηκε η Ελένη Φουσιέκη αναπληρώτρια υπεύθυνη θεραπευτικής κοινότητας Κέντρου ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο" σημειώνοντας ότι η κύρια φάση της θεραπείας διαρκεί περίπου ένα χρόνο και η μέθοδος εντάσσεται σε ψυχοκοινωνικές θεραπείες. Καταρχήν αναζητούνται οι αιτίες που οδηγούν ένα άτομο στην χρήση ουσιών και στόχος τους είναι να σταματήσει η χρήση τους, αλλά και να αλλάξει ο τρόπος και η στάση ζωής τους να διαμορφώσει μια άλλη αντίληψη ώστε να μην επιτρέψει στην συνέχεια και πάλι στις ουσίες.
Η θεραπεία, είπε, γίνεται στεγνά χωρίς χρήση φαρμάκων, σημειώνοντας πως το στερητικό σύνδρομο διαρκεί περίπου 6-7 μέρες λέγοντας πως είναι μύθος ότι χρειάζονται φάρμακα. Ο εξαρτημένος, σημείωσε, δεν αντιμετωπίζεται ως παθητικός ασθενής, αλλά συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία. Ανέφερε ακόμη ότι στο κέντρο ισχύουν κοινοί κανόνες για όλους και υπάρχει ένα ισχυρό αξιακό σύστημα, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η σχέση με την οικογένεια σε όλη την διαδικασία της απεξάρτησης.
Για την επανένταξη των απεξαρτημένων και τον κοινωνικό αποκλεισμό μίλησε η Μαίρη Ζαχαράκη υπεύθυνη του προγράμματος ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο" σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο απεξαρτημένος βγαίνοντας από το πρόγραμμα νιώθει περήφανος που τα έχει καταφέρει, αλλά βιώνει την απόρριψη της κοινωνίας και έτσι βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα. Υπάρχει μια σύγκρουση, είπε, αξιών με βάση όσα έμαθε και κατάφερε μέσα από το πρόγραμμα και πρέπει να διεκδικήσει την αποδοχή και το σεβασμό. Επισήμανε πόσο μεγάλη σημασία έχει η σχέση με την οικογένεια, ενώ τόνισε πως η κρίση που βιώνουμε, δημιουργεί ακόμη ένα πιο απειλητικό περιβάλλον. Τέλος υπογράμμισε πως η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα χωρίς την κοινωνική επανένταξη, σημειώνοντας πως η αλληλεγγύη χρειάζεται να γίνει πράξη στην σημερινή εποχή της κρίσης και όχι να μείνει μόνο σύνθημα.
Τις εμπειρίες τους μετέφεραν απόφοιτοι του προγράμματος με τον Πάνο να αναφέρεται στον κοινωνικό αποκλεισμό με τον οποίο απειλούνται, σημειώνοντας πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από όσους δεν είναι χρήστες, αφού και αυτός είναι πλέον πρώην χρήστης. Οπως είπε, έχει μάθει να είναι ολιγαρκής και προσπαθεί να τα καταφέρει. Κατέληξε λέγοντας πως για αυτόν το πιο δύσκολο κομμάτι έχει περάσει και ήταν η απεξάρτηση και όχι η σημερινή κρίση που βιώνουμε όλοι.
Ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ανοικτός τόνισε ο Μπόμπι. Οι χρήστες δεν είναι το πρόβλημα. Εχουν πρόβλημα και στην ουσία βλάπτουν τον εαυτό τους. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτό. Μίλησε ακόμη για την εμπειρία του από αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης σημειώνοντας πως διαπίστωσε περίπτωση όπου υπήρχε πρόβλημα με χρήστη, όμως το κρατούσαν μυστικό. Κάτι που όπως είπε δεν πρέπει να γίνεται, αλλά να ζητείται βοήθεια. Ακόμη ανέφερε ότι δύσκολα μπορεί να βρει δουλειά, αλλά έχει πάρει και παίρνει την βοήθεια που χρειάζεται, για αυτό είναι αισιόδοξος και το παλεύει.
Ο Μακ σημείωσε πως η λέξη εξάρτηση είναι φορτισμένη με χαρακτηριστικά υποδούλωσης. Ανέφερε πως μεγάλη σημασία έχει η ενημέρωση των νέων και πώς γίνεται αυτή, ενώ τόνισε πως χρειάζονται θέσεις εργασίας για τα απεξαρτημένα άτομα. Πρέπει, είπε, να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες και χρειάζεται όλοι να βάλουμε μπροστά τις αξίες της ζωής.
Εκ μέρους του Συλλόγου "Οικογένεια" ο Κώστας σημείωσε πως η οικογένεια που θα διαπιστώσει ότι το παιδί της είναι εξαρτημένο, πρέπει να δείξει ψυχραιμία και πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από τα προγράμματα που υπάρχουν. Δεν πρέπει, είπε, σε καμία περίπτωση να κλείνεις το πρόβλημα μέσα στο σπίτι αλλά να ζητάς βοήθεια. Τόνισε πως μέσα από το σύλλογο που δημιούργησαν, προσπαθούν να βοηθήσουν γονείς από οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το κοινό, όπου τέθηκαν ζητήματα όπως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν γύρω από την διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά και το αρνητικό στοιχείο ότι μειώνεται η ηλικία των ατόμων που γίνονται χρήστες.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...