ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ελληνική Μαθητική πρωτιά στην Ευρώπη

Την πρώτη της επιτυχία στην ιστορία του θεσμού σημείωσε ελληνική ομάδα μαθητών-«επιχειρηματιών», η οποία συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Eμπορική Έκθεση του Junior Achievement Europe.



Η εκδήλωση έλαβε χώρα από τις 13 ως τις 15 Μαρτίου, στη Ρίγα της Λετονίας, με τη συμμετοχή 450 Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από 30 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση συνδύαζαν με καινοτόμο τρόπο την τεχνολογία και την οικολογία.

Ύστερα από την Πανελλαδική πρωτιά στην Εμπορική Έκθεση, που διοργάνωσε το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/Junior Achievement Greece, η Ελληνική Μαθητική Εταιρεία Ε.Τ.Ε.Κ.,
(Εταιρεία Έξυπνης Κατανάλωσης), των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα κατέκτησε την Πανευρωπαϊκή διάκριση Social Responsible Business Award με την εφαρμογή για smartphones «Μy Pharmacy» που ειδοποιεί τον κάτοχο για την επικείμενη λήξη των φαρμάκων του και του προτείνει ένα δίκτυο διάθεσης τους μέσω μη κερδοσκοπικών οργανισμών, νοσοκομείων κλπ. Οι μαθητές διακρίθηκαν για την κοινωνική ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν το ευαίσθητο και σύγχρονο θέμα της διάθεσης των φαρμάκων, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τον τόπο μας και όχι μόνο.

Το βραβείο της καλύτερης εταιρείας κατέκτησε η μαθητική εταιρεία Big Bang Enterprise από την Πορτογαλία με την εφαρμογή Virtual Bag, που επιτρέπει στους χρήστες να βρουν το περιεχόμενο της σχολικής τσάντας σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κ. Χρήστος Τσάγκος δήλωσε: «Τα παιδιά μας έκαναν περήφανους και μας γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον της νέας γενιάς στην Ελλάδα και κατέδειξαν για μια ακόμα φορά τα οφέλη της εκπαίδευσης γύρω από την επιχειρηματικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Καταλυτικό ρόλο για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η ένταξη αυτού του είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προάγουν τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια των μαθητών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

H Πανευρωπαϊκή Εμπορική Έκθεση (JA-YE Europe Trade Fair) διοργανώνεται σε ετήσια βάση και αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Company Programme (Eικονική Επιχείρηση), που υλοποιείται σε παραπάνω από 100 χώρες. Το πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βέλτιστη πρακτική στην Επιχειρηματική Εκπαίδευση και εκπαιδεύει τους μαθητές στο πώς να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία με την υποστήριξη εθελοντών, μέσα από την πραγματική αγορά εργασίας.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την Πανευρωπαϊκή διάκριση και για το γεγονός ότι φέτος είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες οι νέοι που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και μάλιστα με μεγαλύτερη πιθανότητα βιωσιμότητας. Επιπλέον οι μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία, έχουν υψηλότερους μισθούς και σε γενικές γραμμές είναι πιο ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους πορεία», δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΝ/JA Greece κα. Μαρία Λαϊνά.

ΑΠΟ http://www.inews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: