ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ο λιγοστός ύπνος προσθέτει κιλά

Όσοι κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα, όλη την εβδομάδα, μπορεί να παχύνουν σχεδόν κατά ένα κιλό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που διαπίστωσε ότι ο λιγοστός ύπνος ανοίγει την πόρτα στο παραπανίσιο βάρος. Αντίστροφα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται πως ο αρκετός και καλός ύπνος βοηθά στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, που επίσης έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ύπνο με την αύξηση του βάρους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρακολούθησαν 16 υγιείς ενήλικες (οκτώ άνδρες- οκτώ γυναίκες) με μέση ηλικία 22 ετών, που κλήθηκαν να κοιμούνται σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες επί δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία κοιμόταν πέντε ώρες και η άλλη έως εννέα ώρες κάθε βράδυ επί μια εβδομάδα. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι ομάδες άλλαξαν αμοιβαία τη διάρκεια του ύπνου τους.

Όπως έδειξε το πείραμα, όσοι κοιμούνταν πέντε ώρες τη νύχτα, επειδή έμεναν περισσότερες ώρες ξύπνιοι, έκαιγαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όσους κοιμούνταν εννέα ώρες. Όμως, από την άλλη, κατανάλωναν με την τροφή τους 6% περισσότερες θερμίδες, συνεπώς μέσα στην ημέρα απορροφούσαν περισσότερες θερμίδες από όσες έκαιγαν.

Αυτό συνέβαινε, επειδή όσοι κοιμούνταν λίγες ώρες, έτρωγαν μεν μικρότερο πρωινό, αλλά στη συνέχεια κατανάλωναν περισσότερα σνακ, ενώ έτρωγαν γενικότερα πιο πολύ φαγητό μετά το απόγευμα. Ακριβώς, επειδή όσοι κοιμούνται λίγο, τρώνε ολοένα περισσότερο προς το βράδυ, τείνουν να βάζουν και περισσότερα κιλά, καθώς το βραδινό φαγητό είναι πιο παχυντικό.

Εξάλλου, παρατηρήθηκε κάποια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι πρώτοι, ακόμα και όταν είχαν κοιμηθεί καλά, έτειναν να αποκτούν μεγαλύτερο βάρος, όταν έτρωγαν τα βράδια, ενώ οι γυναίκες, αν είχαν κάνει καλό ύπνο, διατηρούσαν πιο εύκολα υπό έλεγχο τα κιλά τους. Πάντως, και τα δύο φύλα πάχαιναν, αν κοιμούνταν μόνο πέντε ώρες τα βράδια.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, ο έξτρα ύπνος δεν εξασφαλίζει σίγουρη απώλεια βάρους, όμως ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται και σε ώρες (βραδινές) που η φυσιολογία του οργανισμού δεν είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...