ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Σκουπίδια: Μεγάλο το κόστος μεταφοράς τους εκτός Περιφέρειας Πελοποννήσου Ερωτήσεις και Ενημέρωση από Δήμαρχο

Για μια σοβαρή εξέλιξη σχετικά με τα σκουπίδια ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας όπου όπως δήλωσε, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπήρξε άμεση σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ και αποφασίστηκε το άμεσο κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ.
Θα μας επιβληθεί η μεταφορά των σκουπιδιών από όλη την ........

Πελοπόννησο σε αδειοδοτημένους ΧΑΔΑ εκτός περιφέρειας Πελοποννήσου και με δαπάνες των Δήμων.


Αφού έκανε μια ανάλυση στο Θέμα κατέληξε ότι τους κανόνες μεταφοράς των σκουπιοδιών την έχει η περιφέρεια και με βάση το νομικό πλαίσιο κάτι το οποίο ο Περιφερειάρχης πελοποννήσου με συνέντευξη του έριξε το μπαλάκι στους δήμους, και ο θεός να βαλει το ΄χερι του όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τριφυλίας.

Ο Επικεφαλής της Ελασσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης είπε ότι οι κυβερνήσεις εχουν κανει το θέμα μπαλάκι. Από την Περιφέρεια στους Δήμους και το αντίστροφο.
Ο λαός πρέπει αν ρίξει όλα αυτά τα μπαλάκια στα κεφάλια των κυβερνώντων και επέρριψε ευθύνες στους Δήμους γιατί η συζήτηση για τα σκουπίδια ενώ γίνεται επί δυο χρόνια, ουδέποτε έγινε τίποτα.
Ο Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι το θέμα τωβν σκουπιδιών είναι πολύ μεγάλο και θα παιχτεί χοντρό φαγοπότι με την υπόθεση αυτή.
Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Κατσαργύρης είπε οτι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει από την αρχή το θέμα της ανακλύκλωσης και επεσήμανε ότι αν το θέμα αυτό είχε λειτουργήσει, τότε θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ πετρέλαιο από τις συνεχείς κινήσεις των απορριμματοφόρων.
Εθεσε θέμα με την υπόθεση κατασχέσεων από εργολάβους προς τον Δήμο, λέγοντας ότι όταν ένας πολίτης απευθύνει ερώτημα σε μια υπηρεσία, η τελευταία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.
Και τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί προτιμούνται ξανά και ξανά οι εργολάβοι που έχουν προβεί σε κατάσχεση κατά του Δήμου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος από τους Γαργαλιάνους Γιάννης Καλκαβούρας, μίλησε για την άμεση επίπτωση του περιβάλλοντος από τα σκουπίδια αν δεν μειωθεί ο όγκος τους. Εχουν παρθεί αποφάσεις για τα σκουπίδια. Τι έγιναν; αναρρωτήθηκε ο κ. Καλκαβούρας.
Εθεσε θέμα ασφάλειας μαθητών Δημοτικού στο 1ο Δημοτικό Γαργαλιάνων και ζήτησε από τον Δήμο να γίνει παρέμβαση για να αποκατασταθούν τα πλακάκια που γλιστράνε με κίνδυνο σωματικής ακεραιότητας των μαθητών.
Εθεσε ερωτήματα για τον Σύνδεσμο ύδρευσης Τέλος Άγρας και τα χρέη που υπάρχουν προς αυτόν από άλλους δήμους.

Ο Σαράντος Κουκούμης Εθεσε θέμα για το ΑΙΦ και ζήτησε από τον Δήμαρχο να μάθει τι έχει γίνει με αυτό καθώς και αν ε΄χει γίνει μια έρευνα για την κατάνταια του.
Ο Γιάννης Φιλντίσης αναφέρθηκε στην χθεσινή (προχθεσινή) δεντροφύτευση που έκανε το Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας στο δάσος της Ελαίας και έθεσε θέμα για την πανετλή έλλειψη εκπροσώπου του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ύδρευσης Γαργαλιάνων "Καπετάν Τέλος Άγρας" καλλίνικος Κυριακουλόπουλος απαντώντας στον κ. Καλκαβούρα είπε οτι οι οφειλές άγγιξαν τα 144 χιλιάδες ευρώ που οφείλουν ο Δήμος Τριφυλίας, ο Δήμος Πύλου Νέστορος και ο Δήμος Μεσσήνης και επιμέρους τα ποσά είναι Δήμος Τριφυλίας για το 2011 και 2012 οφείλει 81.000 ευρώ, ο Δήμος Πύλου Νέστορος για το 2011 και 2012 οφείλει 47 χιλιάδες ευρώ, ενω για τα ίδια έτη ο Δήμος Μεσσήνης οφείλει 5.000 ευρώ.


Δείτε τα βίντεο στο http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...