ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Χημικές ουσίες και ορμονικές διαταραχές – Μέτρα για την προστασία παιδιών και εγκύων

Η καταγεγραμμένη σε πολλές χιλιάδες μελέτες αύξηση των ορμονικών διαταραχών στον άνθρωπο την τελευταία 20ετία έχει αποδοθεί μεταξύ άλλων και στον πολλαπλασιασμό των χημικών ουσιών που λειτουργούν ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες» (endocrine disruptors).
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε την Πέμπτη, έκθεση της ευρωβουλευτού Åsa Westlund που απαιτεί, ακριβώς, μέτρα μείωσης του βαθμού στον οποίο είναι εκτεθειμένοι σε τέτοια χημικά οι Ευρωπαίοι.
«Στόχος της έκθεσης είναι να δούμε ακριβώς πως θα πορευθούμε στο θέμα των χημικών που
προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές στον άνθρωπο. Εκείνο που θέλω να είναι ξεκάθαρο είναι ότι έχει έρθει η ώρα για πολιτική παρέμβαση γιατί ακόμα και αν δεν έχουμε όλες τις απαντήσει, γνωρίζουμε ήδη αρκετά για να επιβάλλουμε περιορισμούς στη χρήση των χημικών αυτών», δήλωσε η κ. Westlund.
Ενδοκρινικοί διαταράκτες
Πίσω από την πολύπλοκη ονομασία κρύβεται μια τεράστια σειρά χημικών ουσιών που έχουν βρεθεί να προκαλούν διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου με ενίοτε βαρύτατες συνέπειες για την υγεία. Το ενδοκρινικό σύστημα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ίδια τη ζωή, την υγεία, τη συμπεριφορά και την αναπαραγωγή του ανθρώπου.

Οι ύποπτες ουσίες είναι πολλές, από τα στεροειδή και ορισμένα παρασιτοκτόνα, μέχρι τα πλαστικά BCP, τις διοξίνες, συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες και ακόμα το αντισυλληπτικό χάπι.
Η έκθεση
Βασικό αίτημα που διατυπώνεται στην έκθεση είναι η προστασία ιδίως των παιδιών, των νέων και των εγκύων, μεταξύ άλλων με περιορισμό της χρήσης τέτοιων ουσιών σε παιχνίδια, ρούχα και παιχνίδια, καθώς και στην κατασκευή και τον εξοπλισμό κτιρίων, κυρίως δε σχολείων.

Επιπλέον, ζητά να υπάρξει ειδική πρόνοια για τις ουσίες αυτές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...