ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Οι επίδοξοι δραπέτες είχαν σχέδια των φυλακών Τρικάλων


Ολόκληρα οπλοστάσια έφτιαχναν κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων και Κορυδαλλού, πράγμα που δείχνει ότι υπήρχαν από καιρό οργανωμένα πλάνα εξεγέρσεων και αποδράσεων! Ειδικά στην πρώτη φυλακή, μια εβδομάδα μετά την αιματηρή απόδραση των έντεκα βαρυποινιτών Αλβανών, βρέθηκαν και σχεδιαγράμματα του καταστήματος αλλά και κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων!

Η έρευνα, που δεν έχει σταματήσει από την επομένη της απόδρασης, έφερε στο φως δύο σκαριφήματα που είχαν σχεδιάσει οι επίδοξοι δραπέτες και απεικόνιζαν τους χώρους των φυλακών Τρικάλων και το πώς θα κινούνταν όταν θα δινόταν το σύνθημα για την απόδραση! Άλλο ένα έντυπο περιλάμβανε τον κρυπτογραφημένο κώδικα επικοινωνίας με τον οποίο γινόταν η συνεννόηση μεταξύ των κρατουμένων χωρίς να την αντιλαμβάνονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Όλα τα ευρήματα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε ψευδοροφές σε διάφορα σημεία των φυλακών, μαζί με συνολικά δεκαεπτά 17 κινητά τηλέφωνα, 14 κάρτες SIM, ένδεκα φορτιστές κινητών, 15 αυτοσχέδια καλώδια φόρτισης κινητών, τέσσερα ακουστικά bluetooth και άλλα δώδεκα hands free, τρία αυτοσχέδια μεταλλικά μαχαίρια, οκτώ  συσκευασίες με 97,8 γραμμάρια ηρωίνης και οκτώ σμυριδόπανα για τη λείανση κοφτερών αντικειμένων!

Ταυτόχρονα, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε από αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους παρουσία εισαγγελικών λειτουργών στις φυλακές Κορυδαλλού και κράτησε όλη τη νύχτα, βρέθηκαν συνολικά 17 κινητά τηλέφωνα, 42 αυτοσχέδια μαχαίρια και «σουβλιά» και 88 αυτοσχέδια μεταλλικά και ξύλινα λοστάρια, πράγμα που δείχνει ότι υπήρχε και εκεί οργανωμένο σχέδιο για συμπλοκές με τους σωφρονιστικούς και, ενδεχομένως, για ομαδική απόδραση. Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλες τις φυλακές, με ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυο συγκεκριμένες.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: