ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

80χρονος ετοιμάζεται να κατακτήσει το Έβερεστ



Αναζητώντας έντονες συγκινήσεις, ένας 80χρονος Ιάπωνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιχειρήσει για τρίτη φορά να κατακτήσει το Έβερεστ, μια ανάβαση που ο ίδιος θεωρεί ότι συνιστά "το υπέρτατο αντιγηραντικό φάρμακο".
Παρά τα καρδιολογικά προβλήματα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, ο Γουιτσίρο Μιούρα ετοιμάζεται για την τρίτη του ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.848 μέτρα, προκειμένου να ξανακερδίσει όχι μόνο την αυτοπεποίθησή του αλλά και το ρεκόρ του γηραιότερου ορειβάτη, ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρόσφατα ο ίδιος.

Ο 80χρονος θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κατμαντού για να προετοιμαστεί για την περιπέτειά του που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ο Μιούρα ανέβηκε στο Έβερεστ για πρώτη φορά το 2003, σε ηλικία 70 ετών. Επανέλαβε το κατόρθωμά του πέντε χρόνια αργότερα.
Το ρεκόρ που είχε πετύχει το 2003 το έσπασε το 2007 ένας συμπατριώτης του, ο Κατσουσούκε Γιαναγκισάβα, που ήταν τότε 71 ετών. Για να ξαναπάρει το ρεκόρ, ο Μιούρα ανέβηκε ξανά στο Έβερεστ τον Μάιο του 2008, σε ηλικία 75 ετών. Για κακή του τύχη, την προηγούμενη ημέρα είχε φτάσει στην κορυφή ο Νεπαλέζος Μιν Μπαχαντούρ Σερτσάν, 76 ετών. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ο Σερτσάν είναι μέχρι σήμερα ο γηραιότερος ορειβάτης που έχει κατακτήσει το Έβερεστ.
"Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα παγκόσμια ρεκόρ", υποστηρίζει πάντως ο Μιούρα.
Ο Ιάπωνας δεν περίμενε να πάρει σύνταξη για να κάνει όλον τον κόσμο να μιλά για αυτόν. Ήταν γνωστός ήδη από το 1970, όταν κατέβηκε με σκι το Έβερεστ, από υψόμετρο 8.000 μέτρων. Η κατάβαση του μάλιστα αποτέλεσε το θέμα μιας ταινίας που βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Ο Μιούρα ανήκει σε μια οικογένεια τα μέλη της οποίας σπάνε ρεκόρ μακροβιότητας επιδιδόμενα σε ακραία —για την ηλικία τους— σπορ. Ο πατέρας του, ο Κέιζο, είχε κατεβεί το Λευκό Όρος με σκι όταν ήταν 99 ετών.
Πηγή:ΑΠΕ
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.