ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Εντός του 2013 και ο Περιφερειακός: Το φθινόπωρο η γέφυρα στο Παραδείσια - Τσακώνα

Μέσα στο φθινόπωρο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο -δηλαδή και με τη μεταλλική τοξωτή γέφυρα στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης- το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα του νέου αυτοκινητόδρομου.

Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα του "ypodomes.com", όπου επισημαίνεται ακόμη πως ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, αν παραδοθούν έγκαιρα οι χώροι. Ολα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση του "Μορέα" (του 2012), για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και τις προβλέψεις για το 2013. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το τμήμα Λογκανίκου - Πελλάνας στον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη, μήκους 29 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Εντός του 2013 αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία και ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης με τη συνδετήρια οδό.
Πιο αναλυτικά όσον αφορά τις προβλέψεις για φέτος, με βάση την έκθεση του "Μορέα":
• Για το υπόλοιπο τμήμα του αυτοκινητόδρομου και του περιφερειακού της Καλαμάτας από τον ανισόπεδο κόμβο Θουρίας έως το τέλος του έργου, μήκους περίπου 11,5 χλμ., «προβλέπεται η συνέχιση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων έως το τέλος του 2013. Η πορεία και η ολοκλήρωση εξαρτάται από την διαθεσιμότητα των χώρων εκτέλεσης του έργου και εφόσον οι χώροι παραδοθούν έγκαιρα, θα είναι εφικτή η ολοκλήρωση του υπολειπόμενου τμήματος στο τέλος του 2013".
• Για το Λεύκτρο - Σπάρτη, σχετικά με το τμήμα από την Πελλάνα έως το τέλος (29ο - 46ο χιλιόμετρο) συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος της παραλλαγής του Ευρώτα «προβλέπεται η συνέχιση των εργασιών και η ολοκλήρωση εντός του 2013, με την προϋπόθεση να παραδοθούν οι χώροι και να αποδεσμευτούν σταδιακά όλοι οι δεσμευμένοι για αρχαιολογικές έρευνες χώροι.
Η πορεία και η ολοκλήρωση του κλάδου εξαρτάται από την έγκαιρη αποδέσμευση αυτών. Εάν οι χώροι παραδοθούν έγκαιρα, είναι εφικτή η ολοκλήρωση του υπολειπόμενου τμήματος στο τέλος του 2013 και η παράδοση στην κυκλοφορία του συνόλου του κλάδου".
• Για τον ανισόπεδο κόμβο Μεγαλόπολης και τη συνδετήρια οδό «προβλέπεται η συνέχιση, η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση στην κυκλοφορία εντός του 2013, εφ’ όσον παραδοθούν έγκαιρα οι χώροι που υπολείπονται προς παράδοση".
Η πρόοδος του έργου, όπως καταγράφηκε μέσα στο 2012, είναι η παρακάτω: 1) Α/Κ Λεύκτρου - Α/Κ Λογκανίκου 88,82%. 2) Α/Κ Λογκανίκου - Α/Κ Πελλάνας 65,11%. 3) Πελλάνα - Α/Κ Σπάρτης 60,97%. 4) Α.Κ. Μεγαλόπολης 40,28%. 5) Παραδείσια - Τσακώνα 49,15% (παραμένει υπό κατασκευή η μεταλλική γέφυρα). 6) Α/Κ Δυτ. Καλαμάτας - Α/Κ Νέδοντα 14,98%. 7) Α/Κ Σπάρτης - τέλος περιμετρικής οδού Καλαμάτας 20,17%.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: