ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Η κλιματική αλλαγή κύρια αιτία για τις καταστροφικές βροχοπτώσεις


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, 15:49
   
Ανακοίνωση εξέδωσε το Δίκτυο Μεσόγειος ΣΟΣ σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη νεροποντή της Παρασκευής 22/2/2013. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η Πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη της στους προληπτικούς σχεδιασμούς της το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας του οποίου αυξάνεται η ένταση των φυσικών φαινομένων, με τις γνωστές συνέπειες.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:


«Είναι σαφές ότι η καταιγίδα της Παρασκευής ήταν κάτι πρωτόγνωρο, καθώς μέσα σε έξι ώρες έπεσε ποσότητα βροχής ίση με εκείνη που έπεσε πέρσι ολόκληρο το Φεβρουάριο ή περίπου το ένα τέταρτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης της Αττικής. Είναι επίσης σαφές ότι ο γενικότερος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη δε γίνεται για τέτοιου μεγέθους κλιματικά φαινόμενα και ως εκ τούτου οι καταστροφικές συνέπειες δε θα μπορούσαν να αποφευχθούν πλήρως.

Εντούτοις, είναι άξιος απορίας ο βαθμός αιφνιδιασμού μας. Ως γνωστόν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ, οι επιπτώσεις του δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον και αφορά κυρίως στη συχνότητα των ακραίων φαινομένων και όχι τόσο στην έντασή τους. Συμβαίνει ήδη, έχει διατυπωθεί πολλάκις από έγκριτούς επιστήμονες, το βιώσαμε και φέτος το καλοκαίρι, οι επιπτώσεις του έχουν ποσοτικοποιηθεί και υπάρχουν προβλέψεις για το περιβαλλοντικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος που θα έχει, ενώ έχουν κοστολογηθεί και τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να ληφθούν.

Ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, η πρωτοφανής καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, φθάνοντας τελικά ακόμα και στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, στο θάνατο μιας νέας γυναίκας. Δυστυχώς για τα αποτελέσματά της και την παράλυση όλης της πόλης για αρκετές ώρες δεν φταίνε μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Φταίνε όλοι εκείνοι – κεντρική εξουσία, τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες και πολίτες – που εδώ και δεκαετίες, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στο φυσικό, όσο και το δομημένο περιβάλλον, προκρίνοντας μια λανθασμένη χωροταξική, πολεοδομική και κατασκευαστική ανάπτυξη της πόλης, μια πολιτική που την καταστρέφει καθημερινά και τελικά την … πνίγει.

Η παράλογη μείωση των αδόμητων χώρων (χώρων πρασίνου, περιαστικού πρασίνου, κ.λπ.), η καταστροφή των δασών του λεκανοπεδίου, η μετατροπή των 100 και πλέον φυσικών αποδεκτών εκροής των νερών της βροχής (ποταμών, ρεμάτων κ.λπ.) σε δρόμους, αγωγούς ή οικόπεδα, η μη προώθηση και ανάπτυξη έργων που να αντέχουν να παροχετεύσουν μεγαλύτερο όγκο βρόχινων υδάτων, η έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού και τον περιορισμό της ποσότητας που τελικά απορρέει, τα εμπόδια, τα μπάζα, τα σκουπίδια και η άνευ ολοκληρωμένου σχεδιασμού ή/και ημιτελής κατασκευή έργων, είναι κάποιες από τις βασικές αιτίες που ενισχύουν τις δυσμενείς συνέπειες ενός κατά τα άλλα φυσικού, έστω και ακραίου, φαινομένου όπως ήταν η συγκεκριμένη νεροποντή.

Και δυστυχώς τα ζητήματα δεν τελειώνουν εδώ: Ποιος φορέας έχει αλήθεια σήμερα την ευθύνη για τον καθαρισμό, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των αγωγών όμβριων υδάτων, των φρεατίων υδροσυλλογής και τη διατήρηση και προστασία των ρεμάτων στην πόλη; Η πολύ σοβαρή αυτή δουλειά εναπόκειται πρακτικά μόνο στους ενημερωμένους πολίτες και τους υποστελεχωμένους Δήμους;

Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας και τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για το θέμα της λήψης προληπτικών μέτρων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή; Παρ’ ότι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα αναμένεται να είναι σοβαρές όπως και στις περιοχές της Μεσογείου, είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν έχει υπάρξει καμιά πρωτοβουλία για την επί της ουσίας εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου προσαρμογής. Πρακτικά δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στα νερά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων που υλοποιούνται από το ΥΠΕΚΑ δεν συνυπολογίζουν την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής.

Επισημαίνεται τέλος, ότι κόντρα στην έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και στο καθεστώς «πολυαρμοδιοτήτων» που ως συνέπεια έχει να μην αναλαμβάνει κανείς τελικά την ευθύνη διαχείρισης τέτοιων ακραίων φαινομένων, και εξαιτίας του σπάνιου φαινομένου του τόπου μας, όπου μετά την καταστροφική νεροποντή της Παρασκευής θα έρθει μια άλλη ηλιόλουστη μέρα όπως αυτή του Σαββάτου, είναι δικαίωμα άλλα και καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τη μοναδικότητα αυτού του τόπου και αυτής της πόλης».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.