ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τριφυλία: Παιδικές χαρές σε Άθλια κατάσταση

Σε απαράδεκτη κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται οι Παιδικές χαρές στην Τριφυλία ορισμένες μάλιστα εκ των οποίων είναι επικίνδυνες για μικρά παιδιά επειδή έχουν αφεθεί στην τύχη τους εδώ και 4 χρόνια περίπου....

Αν θυμηθούμε ότι σε πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο για το Τεχνικό πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για παιδική χαρά ....στη Κυπαρισσία αλλά χωρίς να διευκρινίζει που θα πραγματοποιηθεί τότε αντιλαμβανόμαστε ότι στα χαρτιά όλα εμφανίζονται ιδανικά, αλλά η πράξη απέχει!

 
Πιο συγκεκριμένα η Παιδική χαρά κοντά στον ΟΣΕ Κυπαρισσίας παρότι είναι αφύλακτη εδώ και πολύ καιρό παραμένει ασυντήρητη, με τσουλήθρες και παιχνίδια να έχουν σκουριάσει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διάβρωση από την βροχή είναι τόσο έντονη που εξέχουν τα σίδερα...
 
Παράλληλα επικίνδυνα θεωρούνται και ξηλωμένα ορισμένα εξαρτήματα του χώρου ενώ το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές γονείς στην παιδική χαρά έχουν δει πράματα και θάματα όπως καταγγέλλουν. Παλιότερα είχαν βρει ακόμα και σύριγγες ως δείγμα χρήσης τοξικομανών που βρίσκουν το χώρο κατάλληλο καθώς ο φωτισμός αποτελεί παρελθόν.
 
Προφανώς αντί για παιδική χαρά, θυμίζει ζούγκλα με άγριες διαθέσεις για όσους τολμήσουν να την προσεγγίσουν.
 
Στα Φιλιατρά, όπως είχαμε γράψει τον Μάϊο με τίτλο Η "Ασφαλής" Παιδική Χαρά!, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική με τα σκουπίδια και το παιδότοπο να θυμίζει χαβούζα. 
 
Κοντά στο πάρκο της πλατείας και αλλού υπάρχουν ξεχαρβαλωμένα παιχνίδια, σπασμένα ξύλινα παγκάκια που δεν αντικαταστάθηκαν, σίδερα και σωλήνες με βίδες που εξέχουν, χορτάρια και κλαδιά μαζί με τα σκουπίδια που κάνουν το δικό τους πάρτυ με αποτέλεσμα η πρόκληση ατυχημάτων να είναι δεδομένη. 
 
Στους Γαργαλιάνους η εικόνα δεν απέχει από όσα έχουμε περιγράψει καθώς κι εκεί πολλά παιχνίδια παραμένουν χάρβαλο ενώ ο εσωτερικός χώρος θυμίζει άγρια Δύση, μαζί φυσικά με τα παράπονα των γονιών ότι όλα έχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Μαζί με αυτά ακόμα και σε σχολεία όπου υπάρχουν αθλητικοί χώροι για μικρά παιδιά είναι ασυντήρητα εδώ και πολύ καιρό. 
 
Τελικά την νέα γενιά δεν την υπολογίζει ο Δήμος μας που θέλει να είναι πρωτοπόρος; 
ΠΗΓΗ kyparissiotis
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.