ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανεβαίνει το λάδι και στη Μεσσηνία

Από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές τάσεις που καταγράφονται. Ενώ με τρίμηνη επιταγή φθάνει και τα 2,80 ευρώ.
 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός επεσήμανε ότι ο συνεταιρισμός αγοράζει λάδι με 2,60 ευρώ, κάνοντας λόγο για ανοδική τάση. 

Παρατήρησε ότι "δείχνει να είναι καλή χρονιά και από αποδόσεις και από ποιότητα" και πληροφόρησε πως "το δίνουμε κατευθείαν, φεύγει για Ιταλία". Ανέφερε, ωστόσο, πως "ο κόσμος κρατιέται, δεν πουλάει περιμένοντας ακόμα καλύτερη τιμή. Υπάρχουν ποσότητες από τη φετινή παραγωγή, παρά
τις μέχρι τώρα πωλήσεις". Ο κ. Προσηλιακός μας ενημέρωσε ότι ο συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων τυποποιεί γύρω στους 200 τόνους ελαιόλαδο, που διατίθενται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία - Ηπειρο και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης μας είπε ότι το λάδι πωλείται κυρίως από 2,50 έως 2,55 ευρώ, επιβεβαίωσε πως η τάση είναι ανοδική και σημείωσε ότι "σε μια βίαια ανοδική τάση κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την οροφή". Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά με την κρίση, την οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κόσμος, δε σηκώνει πάνω από 2,60 ευρώ για το ελαιόλαδο και τόνισε πως "οι Ιταλοί ρυθμίζουν το παιχνίδι. Οσο αντέχει η ιταλική αγορά θα ανεβαίνει". Ωστόσο, εκφράζοντας επιφυλάξεις και γνωρίζοντας ότι το ελαιόλαδο είναι χρηματιστήριο, συνέστησε "ψυχραιμία και ο καθένας, όπου και όποτε του αρέσει, ας πουλάει. Ομως, να ξέρει πως ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει".
 

Ανήσυχος για τα παιχνίδια που παίζονται, ο κ. Κορακάκης παρατήρησε ότι "αν πάει ψηλά το λάδι, ανησυχώ μήπως βγουν από το παιχνίδι σοβαρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως έγινε το 1991". Επίσης, εκτίμησε ότι "όταν το πουλάει απευθείας ο συνεταιρισμός, μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω".

ΠΗΓΗ ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.