ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Φιλιατρινό Άρωμα στα Βραβεία του ΠΣΑΠ 2012

Τους κορυφαίους του ελληνικού ποδοσφαίρου της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, βράβευσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και παρευρέθηκαν πολλοί νυν και πρώην αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 

Καλύτερος "Έλληνας ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού ενώ καλύτερος ξένος αναδείχθηκε ακόμα ένας «ερυθρόλευκος» ο Κέβιν Μιραλάς. Ο
Βέλγος επιθετικός, που πλέον αγωνίζεται στην Έβερτον, βραβεύτηκε επίσης ως πρώτος σκόρερ της Σούπερ Λίγκας.
 

Στην τελετή τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι Δέλλας Τραϊανός, ο Φιλιατρινός Λυμπερόπουλος Νίκος, Μπασινάς Άγγελος, Χαλκιάς Κώστας, που το 2012 «κρέμασαν» την φανέλα τους. 

Ακόμα βραβεύτηκε ο προπονητής της εθνικής Ανδρών, Φερνάντος Σάντος, για τις δηλώσεις που έκανε στο Euro 2012 μετά τον αγώνα με την Ρωσία. Επίσης ειδικό βραβείο παρέλαβε ο 38χρονος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Γελαδάρης,που παρακολουθεί μαθήματα στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Δράμας. 

Τέλος βραβεύτηκε και ο προπονητής της Εθνικής νέων, Κώστας Τσάνας, που την οδήγησε στην δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ταλίν της Εσθονίας.
 

Αναλυτικά οι νικητές σε κάθε κατηγορία (σε παρένθεση η ομάδα στην οποία αγωνίστηκαν κατά την περίοδο 2011-12):
Καλύτερος Έλληνας Ποδοσφαιριστής:
Μήτρογλου Κώστας (Ατρόμητος)

Καλύτερος Ξένος Ποδοσφαιριστής:
Μιραλάς Κέβιν (Ολυμπιακός)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής:
Βλαχοδήμος Παναγιώτης (Ξάνθη)

Καλύτερος Τερματοφύλακας:
Καρνέζης Ορέστης (Παναθηναϊκός)

Καλύτερος Προπονητής:
Βαλβέρδε Ερνέστο (Ολυμπιακός)

Καλύτερος Έλληνας προπονητής:
Γιώργος Δώνης (Ατρόμητος)

Καλύτερος Διαιτητής:
Κάκος Τάσος (Κέρκυρας)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League:
Καντί Κάλβιν (Βέροια)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής Football League:
Ντίνας Θανάσης (Παναχαϊκή)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League:
Κουτσόπουλος Δημήτρης (Πανθρακικός)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League 2 (1ος Όμιλος):

Πλουσής Βασίλης (Χανιά)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής Football League 2 (1ος Όμιλος):
Ανωγειανάκης Μύρων (Χανιά)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League 2 (1ος Όμιλος):
Κοψαχείλης Σωκράτης (Καλαμάτα)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League 2 (2ος Όμιλος):
Μαχαιρούδης Αντώνης (Εθνικός Γαζώρου)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής Football League 2 (2ος Όμιλος):
Γιαννιώτης Ανδρέας (Εθνικός Γαζώρου)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League 2 (2ος Όμιλος):

Γιαννιώτης Ανδρέας (Εθνικός Γαζώρου)

 
Ακόμα βραβεύτηκαν οι πρώτοι σκόρερ των επαγγελματικών κατηγοριών:
Superleague: Μιραλάς Κέβιν (Ολυμπιακός)

Football League: Φουρτάδο Χοσέ Εμίλιο (Παναχαϊκή)

Football League 2 (1ος Όμιλος): Καραχάλιος Παναγιώτης (Κεραυνός Γλυφάδας), Περογαμβράκης Αλέξανδρος (Ρούβας), Χρυσάφης Γιάννης (Αστέρας Μαγούλας)

Football League 2 (2ος Όμιλος): Μαχαιρούδης Αντώνης (Εθνικός Γαζώρου) 


ΠΗΓΗ newsbeast
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: