ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Γιορτάζουμε σήμερα 18 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Κύριλλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 312 με 315 μ.Χ., και είναι μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες των Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας. Το 334 μ.Χ, έγινε διάκονος και τον επόμενο χρόνο ο Μάξιμος, Επίσκοπος Ιεροσολύμων, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Ο Άγιος Κύριλλος από τότε ξεχώριζε για τις θεολογικές του γνώσεις και τον ορθόδοξο ζήλο του.
Γι'αυτό και του δόθηκε η θέση στην Επισκοπή Ιεροσολύμων να κηρύττει το Θείο Λόγο. Το 351 μ.Χ. ο Επίσκοπος Μάξιμος εκδήμησε προς Κύριον και ο Θεός αξίωσε τον Άγιο Κύριλλο να γίνει Επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όμως, δεν επαναπαύθηκε στο αξίωμά του. Άλλα αύξησε τους κόπους του για την Εκκλησία.
Αναδείχθηκε
άξιος ποιμήν και διδάσκαλος «Προς καταρτισμόν των Αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού». Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται έργο διακονίας, που οικοδομεί το Σώμα του Χριστού. Ο Άγιος σε όλη του τη ζωή τρεις φορές έξορίσθηκε για το ορθόδοξο φρόνημα και θάρρος του και υπέστη πολλές κακοπάθειες, από τους αρειανούς αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Ουάλη.
Ο Άγιος Κύριλλος, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 387 μ.Χ., αφήνοντας πίσω σε εμάς πολλά θεολογικά συγγράμματα, που το κυριότερο είναι οι 23 λεγόμενες κατηχήσεις.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΚΥΡΙΛΛΟΣ: (από το Κύριος) = Ο αφιερωμένος στον Κύριο.

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Στολὴν τὴν ἔνθεον, ἀμφιεσάμενος, στῦλος ὁλόφωτος, ὤφθης τῆς πίστεως, τῶν Ἀποστόλων ἐν Σιῶν τὴν χάριν κεκληρωμένος, ὅθεν ἐνδιέπρεψας, εὐσέβειας τοὶς δόγμασι, καὶ πιστῶς ἐσκόρπισας, τῆς σοφίας τὸ τάλαντον. Καὶ νῦν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, Κύριλλε Πάτερ Ἱεράρχα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


ΑΠΟ http://agioritikovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: