ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Μεσογειακά φυτά στον ελληνικό κήπο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Της Μαρίας Νίκα

Κυπαρίσσι, αριά, πυράκανθος, χαρουπιά, κουτσουπιά, κουμαριά, πικροδάφνη, μυρτιά, ρείκι, δεντρολίβανο, σπάρτο…
Είναι μερικά μόνο από τα 5.855 είδη φυτών της Ελλάδας - 6.500 με τα υποείδη -, που αναλογικά με την επιφάνειά της διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη, όταν η Δανία έχει 1.300 είδη και η Αγγλία 2.200. Και όμως, ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για αθρόες εισαγωγές ξένων φυτικών ειδών, προκειμένου να φτιάξουμε τους κήπους μας!
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε ο δρ. Επαμεινώνδας Κάρτσωνας, καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής στο ΤΕΙ Καλαμάτας, σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για το κοινό χθες το πρωί σε αίθουσα του ιδρύματος.
Και δεν είναι μόνο ότι ξοδεύουμε χρήματα για εισαγωγές καλλωπιστικών φυτών, ενώ έχουμε πανέμορφα ιθαγενή είδη, κάνουμε και τη ζωή μας πιο δύσκολη, αφού τα εισαγόμενα δεν μπορούν να διατηρηθούν όπως τα ελληνικά, τα οποία είναι συμβατά με το κλίμα της περιοχής μας και πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες. Έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα: σπατάλη χρημάτων, κόπου, ενέργειας και νερού, εισαγωγή ασθενειών και εχθρών από το εξωτερικό.
Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι άλλες χώρες παίρνουν ελληνικά φυτά, τους κάνουν κάποιες τροποποιήσεις και στη συνέχεια μας τα πωλούν στην Ελλάδα ως δικά τους, δηλαδή τα εισάγουμε. Αναφέροντας τέτοια παραδείγματα, ο κ. Κάρτσωνας έκανε λόγο για το τοπικό ενδημικό Lithodora Zahnii. Το συγκεκριμένο, όπως είπε, ενώ φύεται μόνο στην περιοχή της Μάνης (από Σωτηριάνικα μέχρι Στούπα) και πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ίδιος το συνάντησε στο ίντερνετ να διαφημίζεται από φυτώριο του εξωτερικού.
Στην εισήγησή του ο καθηγητής παρουσίασε αρκετά είδη ιθαγενών φυτών, καθώς και είδη που ήρθαν πριν από χρόνια στην Ελλάδα αλλά εγκλιματίστηκαν επιτυχώς στο περιβάλλον.

Μελέτη ιθαγενών φυτών στο ΤΕΙ
Κλείνοντας, ο κ. Κάρτσωνας ανέφερε ότι στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Καλαμάτας πραγματοποιείται συστηματική μελέτη των αυτόχθονων ειδών. Εξετάζονται οι τρόποι πολλαπλασιασμού και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις ενδημικών φυτών με καλλωπιστική αξία, καθώς και η δυνατότητα χρήσης τους ως καλλωπιστικών. «Πραγματοποιούνται από τους σπουδαστές μελέτες, αλλά και κατασκευή μικρών κηποτεχνικών έργων στα εργαστήρια των αντίστοιχων μαθημάτων. Επίσης, οι σπουδαστές διδάσκονται και μαθαίνουν την ιδιαίτερη αξία των μεσογειακών ειδών με καλλωπιστικό ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα που έχει η αύξηση της χρήσης τους στα κηποτεχνικά έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα μας».
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...