ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αν δεν δοθεί οριστική λύση με μακροχρόνια ρύθμιση: Αδυναμία πληρωμής δόσεων πυροδανείων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα υπογράψει σήμερα την απόφαση με την οποία δίνεται ετεροχρονισμένα παράταση ενός έτους στις δόσεις των πυροδανείων που δεν είχαν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης.
Η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες και για τη μεσο-μακροπρόθεσμη ρύθμιση όλων των πυροδανείων. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί παράταση στην αποπληρωμή των χρεολυτικών δόσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2013, σε όσες
επιχειρήσεις έχουν πυροδάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Αν τελικώς ο υπουργός υπογράψει σήμερα την απόφαση που προανήγγειλε ο κ. Σαμπαζιώτης θα δοθεί ετεροχρονισμένα παράταση αποπληρωμής και για τα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Ετσι όλες οι επιχειρήσεις με πυροδάνεια θα κληθούν τον Ιούνιο του 2013 να πληρώσουν υπέρογκες τοκοχρεολυτικές δόσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις, και η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: ή να δίνει συνεχώς νέες παρατάσεις ανακυκλώνοντας το πρόβλημα ή να δώσει μια οριστική λύση ρυθμίζοντας όλα τα πυροδάνεια.
Τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών έχουν προτείνει «μετατροπή των δανείων πυροπλήκτων σε 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο Εuribor 3μήνου +70%, γιατί η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν θα κρατήσουν μόνον 1 έτος».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: