ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος: Προτείνει τη Μεθώνη για έδρα ευρωπαϊκού οργανισμού

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον ευρωπαϊκό οργανισμό "Marco Polo System" επιδιώκει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και διεκδικεί την έδρα του οργανισμού για την Ελλάδα στη Μεθώνη, στο κτήριο που έχει ήδη παραχωρηθεί από το δήμο για το σκοπό αυτό.
Την ικανοποίηση των στόχων αυτών έθεσε επί τάπητος ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στη Βενετία, στις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο του οργανισμού "Marco Polo System" και της συνεργασίας με το Δήμο Βενετίας, στο πρόγραμμα με τίτλο "Ιστορική Μνήμη του Δήμου Πύλου - Νέστορος".

Την αντιπροσωπεία του δήμου αποτελούσαν ακόμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Νικήτας, η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, ο Andrea Nanneti - σύμβουλος του δήμου και μέλος του Δ.Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος, ενώ παρέστησαν και ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Παπαφωτίου και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης- εκπρόσωπος της Κ.ΕΔ.Ε. και του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Καφαντάρης και ο κ. Βιρβιδάκης, εκπροσωπώντας την Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχαν στο Δ.Σ. των εταίρων του ευρωπαϊκού οργανισμού "Marco Polo System", με θέματα τον οικονομικό απολογισμό του 2012 και τον τριετή προγραμματισμό δράσεων έως το 2015.
Πραγματοποιήθηκαν θεσμικές συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο Βενετίας και υπεύθυνο για τον τουρισμό Roberto Panciera, με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βένετο Clodovaldo Ruffato και τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο για το εμπόριο, τον τουρισμό και τις διεθνείς σχέσεις Marino Finozzi. Οι συναντήσεις αυτές επικεντρώθηκαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο περιοχών, όπως στην ανάδειξη της αξίας του πολιτιστικού τουρισμού και τη συνεργασία με φορείς στοχεύοντας στη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος, με κύριο γνώμονα τις διαδρομές των Ενετών στη Μεσόγειο.
Οπως ανακοινώθηκε, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στοχεύει στην ένταξη των κάστρων της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης στον "Ατλαντα της Μεσογείου" και στην ένταξη της μεσογειακής διατροφής σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτιστικής και αναπτυξιακής συνεργασίας και σχεδιασμού προωθητικών ενεργειών των τοπικών προϊόντων με σκοπό την εξωστρέφεια.
Ο αντιπεριφερειάρχης του Βένετο κ. Finozzi πρότεινε την αδελφοποίηση του Δήμου Πύλου - Νέστορος με το Δήμο Lago di Garda.
Ο κ. Καφαντάρης προσκάλεσε τους Ιταλούς οικοδεσπότες στο Δήμο Πύλου - Νέστορος τον Ιούνιο του 2013, με αφορμή την Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της περιοχής και να περιηγηθούν στις ιστορικές διαδρομές του δήμου, όπως αυτές διασώζονται στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.