ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Φιλιατρινός Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στο Θέατρο της Ημέρας με το έργο "Η Σκιά του Ειδώλου"

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ συμπληρώνοντας τα 20 χρόνια λειτουργίας του και δημιουργικής πορείας συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη του στο νεοελληνικό έργο και τους συγγραφείς του, παρουσιάζοντας το πρωτόπαιχτο έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Η Σκιά του Ειδώλου» εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο ενός από τους σημαντικότερους, αλλά παντελώς άγνωστου, Έλληνα ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, του Νικόλαου Δραγούμη.

Ένας νεαρός ηθοποιός προσπαθεί να βρει το κουράγιο να εμφανιστεί στη σκηνή, στην πρώτη πρεμιέρα της ζωής του, όπου υποδύεται τη ζωή του  Νικόλαου Δραγούμη. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ επιβεβαίωσης και ανασφάλειας υποδαυλίζουν έντονα συναισθήματα και θέτουν ερωτήματα μέσα από  μια βαθειά εσώτερη διαδικασία.

Ο πρωτότοκος Νικόλαος Δραγούμης, υπήρξε η πλέον ευαίσθητη και ευάλωτη μορφή της οικογένειας του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, με τα έντεκα παιδιά, μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν, ο Ίωνας, η Ναταλία, ο Φίλιππος και άλλα, όμως ο Νικόλαος ήταν εκείνος που παρέμεινε στην αφάνεια. Η καλλιτεχνική του έφεση, σε συνδυασμό με την άσκηση πίεσης από την πλευρά του πατέρα του να σπουδάσει την Νομική επιστήμη που δεν επιθυμούσε, επιβάρυναν την ήδη ταραγμένη ψυχή του και επίσπευσαν τον εγκλεισμό του στα διάφορα ψυχιατρεία. 

Το αυστηρό οικογενειακό κατεστημένο των Δραγούμηδων, τον ήθελε να ακολουθεί καριέρα διπλωμάτη, αλλά εκείνος, τύπος μποέμ, ανατρεπτικός και ασυμβίβαστος, είχε πάθος με τη ζωγραφική. Πέθανε στο Δρομοκαΐτειο με την παράνοια να συνοδεύει το θεϊκό του ταλέντο κι αφού προηγουμένως βίωσε τον εγκλεισμό του σε αρκετά ευρωπαϊκά ψυχιατρεία. Υπήρξε εκπρόσωπος στην Ελλάδα της τεχνοτροπίας των κηλιδιστών (πουαντιλισμός).

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία: Μαρίκα Θωμαδάκη
Σκηνογραφική – Ενδυματολογική επιμέλεια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φωτεινή Παπαδάκη

Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαδημητρίου

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 9:00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 € (φοιτητικό 5 €)
Έναρξη παραστάσεων: Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Τηλ. 210 6929090, 210 6995777, fax: 210 6923470,
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.