ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Κυπαρισσία: Συνελήφθησαν οι ληστές της Εθνικής Τράπεζας

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, οργανωμένη σπείρα ληστών, που είχαν διαπράξει σωρεία ενόπλων ληστειών σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., Δ.Ε.Η. και χρηματαποστολές, σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
Στις έρευνες για την εξάρθρωση της σπείρας σημαντική είναι η συμβολή του Γραφείου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 25 ετών και ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένας 28χρονος υπήκοος Αλβανίας, που είναι έγκλειστος στις Φυλακές Ιωαννίνων.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες (29-11-2012) το πρωί σε Βοιωτία και Αττική, μετά από εντάλματα σύλληψης, που εκδόθηκαν από τον κ. Ανακριτή Θηβών και είναι αποτέλεσμα συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, με την συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς.
Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, ενέχονται σε (8) ένοπλες ληστείες και (2) απόπειρες ληστειών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, Βοιωτίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αργολίδας.
Αναλυτικότερα οι τέσσερις προαναφερόμενοι δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2010, εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών. Η εγκληματική ομάδα, της οποίας ο 25χρονος υπήκοος Αλβανίας αποτελούσε «αρχηγικό» μέλος, είχε συγκροτηθεί με ιεραρχική δομή, με σαφείς και διακριτούς ρόλους και δρούσε με την ιδία ή διαφορετική σύνθεση, κατά περίπτωση .
Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριο» περιοχές της Βοιωτίας και πραγματοποιούσαν εξορμήσεις σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, όπου ανέπτυσσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ ερευνάται βάσιμα το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης τους και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.
Για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους, αφαιρούσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οχήματα μετάβασης και διαφυγής, ενώ στη συνέχεια μετά τη διάπραξη των ληστειών τα εγκατέλειπαν. Επίσης φρόντιζαν να διαθέτουν βαρύ οπλισμό με σημαντική ισχύ πυρός (πολεμικά τυφέκια, υποπολυβόλα και πιστόλια).
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί οι ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:
  • Ένοπλη ληστεία στο κατάστημα της Δ.Ε.Η. Θηβών το μεσημέρι της 07-09-2010, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (85.000) περίπου ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Σπάρτη Λακωνίας το μεσημέρι της 04-03-2011, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (170.000) ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Κυπαρισσία Μεσσηνίας το μεσημέρι της 04-04-2011, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.185) ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Νέα Ιωνία Αττικής το μεσημέρι της 19-04-2011, όπου αφού έθραυσαν με τη χρήση βαριοπούλας τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του υποκαταστήματος, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (251.615,64) ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία στο κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. Βαγίων Βοιωτίας το πρωί της 01-07-2011, όπου αφού ακινητοποίησαν αστυνομικό που εκτελούσε συνοδεία πεζής χρηματαποστολής αποσπώντας το υπηρεσιακό του πιστόλι, αφαίρεσαν από το κατάστημα το χρηματικό ποσό των (10.000) περίπου ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Βάγια Βοιωτίας το πρωί της 21-09-2011, όπου αφού έθραυσαν με βαριοπούλα πλαϊνή είσοδο του υποκαταστήματος εισέβαλαν στο εσωτερικό του και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (8.500) περίπου ευρώ και μία τραπεζική επιταγή ύψους (6.000) ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο Αττικής το μεσημέρι της 03-10-2011, όπου αφού σε προγενέστερο χρόνο είχαν κόψει τα εξωτερικά μεταλλικά κιγκλιδώματα του υποκαταστήματος, εισέβαλαν στο εσωτερικό του και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (65.475) ευρώ.
  • Ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή ιδιωτικής εταιρείας, έξω από το κατάστημα της Δ.Ε.Η. Θηβών, το μεσημέρι της 30-01-2012, όπου απέσπασαν την ειδική βαλίτσα μεταφοράς χρημάτων η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των (118.300) ευρώ. Στη συνέχεια αφού πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
  • Απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στο Άργος Αργολίδας το πρωί της 04-10-2010, όπου η άμεση προσέγγιση αστυνομικών δυνάμεων ματαίωσε τα σχέδιά τους. Οι δράστες δεν δίστασαν μετά από καταδίωξή τους, να ανοίξουν πυρ κατά περιπολικού οχήματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός και να προκληθούν φθορές στο περιπολικό όχημα το οποίο ακινητοποιήθηκε.
  • Απόπειρα ληστείας σε ταχυδρομικό διανομέα των ΕΛ.ΤΑ Κυριακίου Βοιωτίας το πρωί της 02-11-2011. Οι δράστες με την απειλή όπλων τον ακινητοποίησαν και όταν ο υπάλληλος αρνήθηκε ότι κατέχει χρήματα του επιτέθηκαν και αφού τον χτύπησαν με γροθιές στο κεφάλι διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μάλιστα λίγο αργότερα σε αγροτική περιοχή στο Λεοντάρι Βοιωτίας, εγκατέλειψαν το όχημα διαφυγής τους αφού το πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα της ολοκληρωτική του καταστροφή.
Μετά από νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν χθες το πρωί, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 36χρονου ημεδαπού στο Μελισσοχώρι Θηβών:
  • Ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με 3 γεμιστήρες και 46 φυσίγγια.
  • Δύο (2) πιστόλια με τις γεμιστήρες τους
  • Εκρηκτική ύλη TNT συνολικού βάρους (816) γραμμαρίων και βραδύκαυστο φυτίλι μήκους (140) εκατοστών.
  • Ένα (1) ζεύγος χειροπέδες και ένα (1) ζεύγος μαύρων μάλλινων γαντιών.
  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων και διάφορες προσωπικές σημειώσεις του δράστη.
Επιπλέον, σε δύο οικίες του 25χρονου ημεδαπού στα Βάγια Βοιωτίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Δύο (2) πιστόλια με γεμιστήρες εκ των οποίων το ένα REPLICA .
  • Ακατέργαστη κάνναβη βάρους (5,8) γραμμαρίων.
  • Μία (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων.
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους οι δύο υπήκοοι Αλβανίας - μέλη της σπείρας, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, διότι κατελήφθησαν να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό (πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, πιστόλια και φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων) από την Αλβανία στο εσωτερικό της χώρας μας και ο 28χρονος προφυλακίσθηκε.
Σε βάρος των τεσσάρων δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κλοπών τροχοφόρων, απρόκλητης σωματικής βλάβης, και παραβίασης της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται επίσης η συμμετοχή της εγκληματικής ομάδας και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες υποθέσεις.
Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα (30-11-2012) το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Θηβών. 
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.