ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

"Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ": 4 γεωπόνοι της Τριφυλίας δεν φοβήθηκαν την κρίση

Μπορεί να ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο η πορεία της ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ο λόγος για την Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ με έδρα την Κυπαρισσία, που το 2009 μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή ντομάτας με υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής αγγίζει τους 1.800 τόνους, ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται παράλληλα και στην παραγωγή σποροφύτων ξεπερνώντας τα 3 εκ. φυτά το χρόνο. Η επιχείρηση επέλεξε να επενδύσει δυναμικά στην περιοχή προσθέτοντας την εμπειρία πολλών χρόνων που είχε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, με γνώμονα την
ποιότητα και το σεβασμό του τελικού καταναλωτή.
Η Γεωργική Ανάπτυξη ΑΕΕ ιδρύθηκε το 1994 από 4 γεωπόνους, τον Κώστα Θεοδωρόπουλο,  το Γιώργο Ζωγόπουλο, το Βασίλη Γριβοκωστόπουλο και το Νίκο Κοσκολέτο, που είχαν δικά τους καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους συνεχίζοντας αυτή την δραστηριότητα και έχοντας πλέον 3 υποκαταστήματα σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά. 
Από το 2001 μέχρι και το 2005 η εταιρεία ασχολείται με την εμπορία καρπουζιού στο εξωτερικό και κηπευτικών στην εγχώρια αγορά. Το 2006 αποφασίζουν να σταματήσουν την εμπορική δραστηριότητα και να επενδύσουν στην παραγωγική. Ετσι επενδύουν στην δημιουργία μιας θερμοκηπιακής μονάδας στην περιοχή Βουλιέρι Φιλιατρών, σε μια έκταση 60 στρεμμάτων. Εκεί αναπτύσσουν 36 στρέμματα θερμοκηπίων παραγωγής κηπευτικών με υδροπονία , 8 στρέμματα φυτώριο κηπευτικών και 2-3 στρέμματα βοηθητικών χώρων. Η εγκατάσταση γίνεται με γαλλικά θερμοκήπια, ενώ χρησιμοποιούνται τα πλέον εξελιγμένα συστήματα λίπανσης και άρδευσης, ο έλεγχος των οποίων γίνεται από ολλανδικό σύστημα μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή. Η θέρμανση των θερμοκηπίων γίνεται από αερόθερμα ελληνικής κατασκευής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πυρηνόξυλο.
Από το 2009 η μονάδα ξεκινά την παραγωγή ντομάτας, η οποία διοχετεύεται στην εσωτερική αγορά. Οπως μας εξηγεί ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, με την γνώση και την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων και παίρνοντας παράλληλα στοιχεία από Ολλανδούς παραγωγούς, κατάφεραν να παράγουν ποιοτική ντομάτα σε καλό όγκο παραγωγής και με καλά κοστολογικά στοιχεία. Ετσι μέχρι σήμερα έχουν κάνει 3 ετήσιους κύκλους, που είναι συνολικά 6 φυτεύσεις -αφού γίνονται δύο ετησίως-, έχοντας ανέβει ψηλά στην στρεμματική απόδοση και αγγίζοντας τους 50 τόνους ανά στρέμμα. Η μία φύτευση γίνεται  τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και η άλλη αρχές Ιανουαρίου, με περίοδο συγκομιδής αρχές Οκτωβρίου με 10 Ιανουαρίου και αρχές Απριλίου με 25 Ιουλίου. 
Εμπορικά το προϊόν διοχετεύεται στην τοπική αγορά της Μεσσηνίας, σε Κόρινθο, Χαλκίδα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, ένας μεγάλος όγκος πάει στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ενώ μία σοβαρή ποσότητα διατίθεται απευθείας σε σούπερ μάρκετ. Στόχος είναι η διασπορά στην αγορά τόσο για εμπορικούς λόγους όσο και για να έχουν μια καλύτερη εικόνα για αυτήν.
Αυτό που σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι ότι  στο στάδιο της συσκευασίας και της διακίνησης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να εφαρμόζεται η λογική της ολικής ποιότητας και της εξυπηρέτησης του πελάτη. «Στα μάτια μας είναι ο τελικός καταναλωτής τον οποίο πρέπει να τον σεβόμαστε απόλυτα όσον αφορά την ποιότητα αλλά και τις τιμές που του προσφέρουμε» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως εφαρμόζεται η ορθή γεωργική πρακτική, ενώ από την πρώτη στιγμή η μονάδα είναι πιστοποιημένη κατά Eurepgap.    
Από το 2010 και παράλληλα με την παραγωγή ντομάτας ξεκινά και η παραγωγή σποροφύτων, σε μια έκταση 8 στρεμμάτων, εξοπλισμένη με ό,τι καλύτερο υπάρχει και με στόχο την παραγωγή φυτών εύρωστων, υγιών, αλλά και οικονομικών, για να τροφοδοτούν τους αγρότες της περιοχής. Η παραγωγή ξεκίνησε με αυτόρριζα φυτά, από το φετινό καλοκαίρι όμως βελτιώνεται η επένδυση με ειδικά συστήματα ανάπτυξης φυτών για να παράγουν εμβολιασμένα σπορόφυτα -κυρίως καρπούζι, αγγούρι, ντομάτα και μελιτζάνα. Οπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος μπορούν πια να παραδίδουν στους παραγωγούς εμβολιασμένα σπορόφυτα. Δεν παραλείπει να τονίσει μάλιστα ότι τα πρώτα εμβολιασμένα καρπούζια που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας τα είχε φτιάξει ο ίδιος το 1989.
Τα φυτά που παράγονται με σειρά όγκου είναι ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, καρπούζι και πεπόνι, με την ετήσια παραγωγή στα αυτόρριζα φυτά να φτάνει τα 3 εκατομμύρια και με στόχο τα εμβολιασμένα να ξεπεράσουν το 1 εκ. 
Η επένδυση αυτή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, περιέχει δύο κεφαλοποιήσεις, η μία χρήματος και η άλλη εμπειρίας και γνώσης -μια εμπειρία άνω των 25 ετών την οποία προσπαθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα. Το συμπέρασμα, όπως τονίζει, είναι πως όταν  κεφαλαιοποιείς πάνω σε μια παραγωγική διαδικασία αυτό θα ανεβάσει την παραγωγή υπεραξίας, κάτι που είναι το ζητούμενο σήμερα στη χώρα μας.  Επισημαίνει ότι μπορεί όλως συγκυριακά η παραγωγική διαδικασία να ξεκίνησε μαζί με την κρίση στην Ελλάδα, όμως τους έβγαλε …καθαρούς.  "Αυτή η παραγωγική δραστηριότητα μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία να συνεχίσουμε. Και πιστεύω πως αυτό είναι το αύριο της περιοχής μας, πρέπει να επενδύουμε σωστά είτε σαν επιχειρηματίες είτε σαν φυσικά πρόσωπα είτε σαν ομάδες παραγωγών. Υπάρχουν αξιέπαινα παραδείγματα σε όλη την Τριφυλία, με σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις από αγρότες, νέους και δημιουργικούς, που έχουν επενδύσει στην παραγωγή και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Εκείνο που είναι αρνητικό είναι ότι η Πολιτεία δεν έχει διαμορφώσει τα κατάλληλα  θεσμικά πλαίσια να κινηθεί και να δράσει ένας επιχειρηματίας» λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Το προσωπικό που απασχολείται στην μονάδα είναι Ελληνες και  οικονομικοί μετανάστες από γειτονικές χώρες, όλοι ασφαλισμένοι, το οποίο είναι εκπαιδευμένο και σέβεται το προϊόν που πιάνει στα χέρια του. Απασχολούνται περίπου 35 άτομα σε καθημερινή βάση, μεταξύ των οποίων και το επιστημονικό προσωπικό. 



ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.Ε.
Κεντρικό κατάστημα: 1ο χλμ. ε.ο. Κυπαρισσίας - Φιλιατρών, τηλ. 27610 25060.
Υποκαταστήματα: α) Πονηροπούλου 5, Κυπαρισσία, τηλ. 27610 23577.
β) Κανάρη και Ι. Λουρίδα, Φιλιατρά, τηλ. 27610 32965.
γ) Μονάδα παραγωγής, θέση Βουλιέρι Φιλιατρών, τηλ. 27610 32579.
 
e-mail: odsgvr@otenet.gr
 
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...