ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Mε τη συμμετοχή σημαντικών παραγόντων: Διεθνές σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο ΤΕΙ Καλαμάτας

Καίρια ζητήματα σχετικά με το ελαιόλαδο αναμένεται να τεθούν στη διάρκεια του διεθνούς εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά  των μεσογειακών ποικιλιών ελαιολάδου, που πραγματοποιεί το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας μέχρι τις 24 του μήνα. Διοργανώνεται με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν με ένα πολύ ενδιαφέρον στρογγυλό τραπέζι την Παρασκευή, από τις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο "Elite City Resort", με θέμα: "Η γευσιγνωσία του ελαιολάδου στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης της Νότιας Ευρώπης". Η
συζήτηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και σύμφωνα με τον υπεύθυνο και ιδρυτή της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ Καλαμάτας Βασίλη Δημόπουλο, στόχος είναι να τεθούν όλες οι απόψεις που αναπτύσσονται γύρω από το ελαιόλαδο.
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο στα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, όσο και σε στελέχη επιχειρήσεων και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον ποιοτικό έλεγχο και την προώθηση του ελαιολάδου σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτές προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Αμερική.
Το σκεπτικό της διοργάνωσης ενός διεθνούς σεμιναρίου για την οργανανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, σχετίζεται και με την ανάγκη διεθνοποίησης της ομάδας γευσιγνωσίας του ΤΕΙ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της διαπίστευσης. Στόχος όμως είναι τόσο οι γευσιγνώστες όσο και τα στελέχη επιχειρήσεων και οι επιστήμονες να γνωρίσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων άλλων χωρών, κυρίως της Μεσογείου, αλλά και της Αμερικής. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι εκπαιδευτές θα φέρουν δείγματα ελαιολάδου από τις χώρες τους και από άλλες χώρες όπως η Τυνησία, η Χιλή κ.λπ. Και η σύγκριση θα γίνει με βάση την κορωνέικη ποικιλία, προκειμένου οι γευσιγνώστες να διαπιστώσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να υπάρξει συντονισμός των γευσιγνωστικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον όμως είναι χρήσιμο για τα στελέχη επιχειρήσεων που κινούνται στον ιδιωτικό τομέα της αγοράς ελαιολάδου, προκειμένου να γνωρίσουν το επίπεδο του ελαιολάδου που κινείται σε διεθνείς αγορές, ώστε στη συνέχεια να συντονίσουν και να προσαρμόσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οσον αφορά στην επιλογή των εκπαιδευτών, έγινε με κριτήριο το γεγονός της μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, που αποτελούν τους "σημαντικότερους παίκτες στην αγορά ελαιολάδου" αλλά και το ότι οι Αμερική αποτελεί αναδυόμενη δύναμη στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας. "Η αμερικάνικη αγορά θα πρέπει να είναι στόχος και για τις ελληνικές επιχειρήσεις" επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος σχολιάζοντας πως "είναι καλό να γνωρίσουμε πώς σκέφτονται και οι πέραν του Ατλαντικού. Τι θέλουν, τι παράγουν και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε κι εκεί".
Σχετικά με το στρογγυλό τραπέζι, σκοπός είναι να αναπτυχθούν όλες οι απόψεις γύρω από το ελαιόλαδο και αναμένεται να γίνουν αρκετές ερωτήσεις στους ομιλητές, από τη μεριά των διοργανωτών, αλλά και από το κοινό. Οπως παρατηρεί ο κ. Δημόπουλος, με δεδομένο πως η κρίση "χτυπάει" και τις 3 ελαιοπαραγωγικές χώρες: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, υπάρχουν κοινά ζητήματα. Ενα από τα πολλά που θα εξεταστούν είναι και το κατά πόσο μπορεί  να δουλέψει η γευσιγνωσία σε μικρούς παραγωγούς, στο μοντέλο δηλαδή που υπάρχει στην Ελλάδα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές στην αναγγελία του σεμιναρίου: "Η οικονομική κρίση είναι εχθρός της ποιότητας. Οι καταναλωτές ολισθαίνουν προς προϊόντα χαμηλότερης τιμής και χαμηλότερης ποιότητας. Η προσπάθεια συμπίεσης του κόστους παραγωγής συνήθως συνοδεύεται και με δραματική μείωση της ποιότητας των προϊόντων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί χαλαρώνουν και ο καταναλωτής γίνεται ευάλωτος στην αισχροκέρδεια και την εξαπάτηση. Η Νότια Ευρώπη είναι η περιοχή που κυρίως πλήττεται από την οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα είναι και η κύρια περιοχή παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου. Οι τιμές και το κόστος παραγωγής του συμπιέζονται. Θα πιεσθεί ανάλογα και η ποιότητά του; Θα αντέξει το ποιοτικό ελαιόλαδο;
Η γευσιγνωσία, ως λυδία λίθος της ποιότητας, μπορεί να σώσει την παρτίδα";
Το σεμινάριο στηρίζουν το Ιδρυμα "Καπετάν Βασίλης", η εταιρεία Blauel και οι "Δρόμοι της Ελιάς".
Ομιλητές είναι: Οι Angeles Calvo Fandos εμπειρογνώμονας γευσιγνωσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου από το 2008 και Panel Leader της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου της Καταλονίας της Ισπανίας από το 2004. Οι Antonio Giuseppe Lauro σύμβουλος της περιφέρειας της Καλαβρίας της Ιταλίας στον τομέα του ελαιολάδου και Panel Leader, αναγνωρισμένος από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ο Paul Vossen ιδρυτής του Συμβουλίου Ελαιολάδου της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Είναι επίσης ιδρυτής της πρώτης ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου της Καλιφόρνιας που αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.