ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ελαιόλαδο από την Πυλία στις διεθνείς αγορές

“1000 χωριά” είναι η εμπορική ονομασία του ελαιόλαδου που παράγει και τυποποιεί η εταιρεία “Πολυζώης Α. Σαράντος Ε.Ε.” στα Κρεμμύδια Μεσσηνίας. Με πρώτη ύλη από την περιοχή της Πυλίας και σε συνεργασία με παραγωγούς της γύρω περιοχής η εταιρεία του Σαράντου Πολυζώη έχει καταφέρει να στήσει ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων σε αγορές του εξωτερικού, ενώ ενδεικτικό της ποιότητας των προϊόντων της είναι η στενή συνεργασία με την Costa Navarino για την τυποποίηση των προϊόντων που διαθέτει το τουριστικό συγκρότημα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αθανάσιος Πολυζώης (ή Παπαδόπουλος) ξεκινάει τη δραστηριότητά του στο χώρο του ελαιόλαδου με
πιεστήριο μαζί με τους Αναστάσιο Τζούμη και Βασίλη Κουτσουμπό, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μαζί με τους Ηλία Δεμπεγιώτη και Γιώργο Φωτεινάκη ιδρύουν τη “Νέα Ελαιουργική”.
Το 1994 έρχεται η σειρά του Σαράντου Πολυζώη, γιου του Αθανάσιου, να μπει δυναμικά στο χώρο του ελαιόλαδου. Η είσοδός του στις επιχειρήσεις συνδυάζεται με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ η εταιρεία παίρνει τη σημερινή της νομική μορφή. Ο Σαράντος Πολυζώης πάντως δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας Πολυζώη που ασχολείται με το χώρο του ελαιόλαδου, αφού η αδερφή του Γεωργία από το 1995 λειτουργεί ξεχωριστό ελαιοτριβείο στο Ελαιόφυτο Πυλίας.
Το μεγάλο βήμα για την επιχείρηση του Σαράντου Πολυζώη έρχεται το 2005, όταν ξεκινάει η τυποποίηση ελαιόλαδου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Κρεμμύδια. Αρχικός στόχος ήταν η ελληνική αγορά, αλλά η επάρκεια ελαιόλαδου και οι γενικότερες συνθήκες της εγχώριας αγοράς δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στο εξωτερικό. Πλέον τα ελαιόλαδο “1000 χωριά” διατίθεται σε Αγγλία, Καναδά, Αυστρία, Γερμανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σε αυτό το διάστημα προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την διείσδυσή του στις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος η εταιρεία θα διαθέσει 200.000 μπουκάλια ελαιόλαδο στην Αυστρία, ενώ οι πρώτες ενδείξεις από την κινεζική αγορά δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα διάθεσης από την εταιρεία 5 κοντέινερ το μήνα!
Στην ελληνική αγορά τα “1000 χωριά” διατίθενται μόνο στη Σκιάθο, όπου υπάρχει τοπικός αντιπρόσωπος.
Δεν λείπουν φυσικά και οι διακρίσεις για την “Πολυζώης Α. Σαράντος και Σία Ε.Ε.”, αφού το 2008 η εταιρεία απέσπασε το Β’ βραβείο γευσιγνωσίας για το έντονο άρωμα του ελαιόλαδου στην Αθήνα, ενώ την επόμενη χρονιά στην ίδια διοργάνωση απέσπασε αντίστοιχα το Γ’ βραβείο.
Στο τομέα της τυποποίησης απασχολούνται 5 άτομα από την οικογένεια Πολυζώη, ενώ στο χώρο του ελαιοτριβείου οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 10 ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες.
Η εταιρεία τυποποιεί ελιές και ελαιόλαδο για τις ανάγκες της Costa Navarino με τις επωνυμίες “Navarino Elaion” και “Navarino Icons”, με ειδικές προδιαγραφές.
Παράλληλα από το 2009 ο Σαράντος Πολυζώης μαζί με τον Φ. Ξυδιά λειτουργούν ελαιοτριβείο στη Μεταμόρφωση, ενώ από το 2010 στην είσοδο του Σουληναρίου λειτουργεί το πατητήρι “Ο Λινός”, το οποίο σε πρώτη φάση ασχολείται με την εμπορία μούστου και σταφυλιών.
“Στον τομέα του ελαιόλαδου δεν υπάρχει κρίση αν προσεχθεί η ποιότητα και η συνεργασία με τους παραγωγούς” σημειώνει ο Σαράντος Πολυζώης και συνεχίζει λέγοντας ότι “η Πολιτεία θα πρέπει να προσέξει τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, τον τουρισμό και το ελαιόλαδο”.
Από τη δραστηριότητα της “Πολυζώης Α. Σαράντος και Σία Ε.Ε.” δεν λείπει και το κοινωνικό έργο, αφού με πρωτοβουλία και συντονισμό της συζύγου του Σαράντου Πολυζώη, Δήμητρας Βασιλοπούλου, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια δωρεάς από ποσοτήτων ελαιόλαδου για τις ανάγκες του “Χαμόγελου του Παιδιού”. Στην πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής αυτού του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία τυποποίησε 500 κιλά ελαιόλαδο για το “Χαμόγελο του Παιδιού”, ενώ το συγκεκριμένο παράδειγμα πλέον έχουν υιοθετήσει και άλλες επιχειρήσεις.

"1000 ΧΩΡΙΑ" - ΠΟΛΥΖΩΗΣ Α. ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.
Κρεμμύδια Μεσσηνίας
Τηλ.: 27220 87403
Φαξ: 27220 87392
email: xiliaxwria@otenet.gr

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...