ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Σε απολογία οι διευθυντές των καταστημάτων της ΕΑΣ για τα "φέσια" και τα ελλείμματα

Σε απολογία καλούνται οι διευθυντές όλων των καταστημάτων της Ενωσης Μεσσηνίας και σε αργία μέχρι να απολογηθεί, τίθεται ο διευθυντής του καταστήματος της Μεσσήνης. 

Τις αποφάσεις αυτές πήρε προχθές το βράδυ, το Δ.Σ. του συνεταιρισμού που αποτελεί τη συνέχεια της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η απόφαση για την απολογία ελήφθη ομόφωνα και για την αργία κατά πλειοψηφία. 

Στις συγκεκριμένες αποφάσεις οδηγήθηκε το Δ.Σ. μετά την ανακοίνωση του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου σε όλα τα καταστήματα της Ενωσης, που διενήργησαν ορκωτοί ελεγκτές κι επιβεβαιώνει πράξεις και παραλείψεις που δεν προάσπιζαν τα συμφέροντα της οργάνωσης. Το
πόρισμα αποτυπώνει την στρεβλή λειτουργία της ΕΑΣ, που οδήγησε σε οφειλές και "φέσια", μεγάλωσε τα  ελλείμματα και επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της οργάνωσης.

Όπως παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο, επιταγές αλλάζονταν χωρίς λόγο ή μετατρέπονταν σε γραμμάτια που δεν εισπράττονταν, ενώ για την περίπτωση της Μεσσήνης γίνεται λόγος για πιο σοβαρό περιστατικό. Στη συνεδρίαση επιρρίφθηκαν ευθύνες στους διευθυντές που ασκούσαν πιστωτική πολιτική κατά βούληση. Επικρίσεις έντονες υπήρξαν και προς τη διοίκηση, την ηγετική ομάδα της ΕΑΣ που διοικούσε χωρίς να ελέγχει, χωρίς να ξέρει τι γίνεται στην οργάνωση.
 

Από μέλη της διοίκησης καταγγέλθηκε η σχέση διευθυντών της Ενωσης με πολιτικούς - κομματικούς παράγοντες του τόπου, που φαίνεται να ρύθμιζαν και να παρεμβαίνανε σε ζητήματα πιστωτικής - εμπορικής πολιτικής, για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο έλεγχος ανακάλυψε καινούργια ζητήματα - θολές υποθέσεις από το 2007 και το 2008, που δεν είχε βρει ο έλεγχος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμβουλοι σημείωσαν ότι αυτά τα φαινόμενα τα είχαν καταγγείλει από τότε, αλλά δεν είχαν βρει υποστηρικτές και συμπαραστάτες και κατηγορούνταν για αντιπολιτευτική τακτική.

ΠΗΓΗ ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...