ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Η ξηρασία «καίει» τη φετινή παραγωγή στο λάδι

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ «ΝΗΛΕΑ» Γ. ΚΟΚΚΙΝΟ

Ο καθαρός ορίζοντας των τελευταίων εβδομάδων και οι ηλιόλουστες ημέρες που επικρατούν στο Νομό μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, για μια μερίδα πολιτών είναι... χαρά Θεού.

Για την πλειοψηφία όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Και ο λόγος είναι πολύ απλός.
Η ανομβρία και η ξηρασία έχουν φτάσει την...............


πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας στα όρια της καταστροφής.

Όπως δήλωσε στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα, το αφύσικο του καιρού έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα (40% υπολογίζει σε πρώτη φάση τη ζημιά, που μπορεί να φτάσει και το 50%), κυρίως στην τοπική ποικιλία «μαυρολιά», με την οποία ο «Νηλέας» από αυτή τη χρονιά σχεδίαζε να ξεκινήσει τυποποίηση με επιτραπέζια. Όμως, τελικά αυτό δε θα γίνει φέτος, γιατί λόγω των καιρικών συνθηκών, το μέγεθος της μαυρολιάς έχει φτάσει μόλις το 1/3 από το συνηθισμένο.
Ο κ. Κόκκινος χαρακτηρίζει ανάγκη πλέον την άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία, καθώς, όπως λέει, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, το κλίμα αλλάζει και τείνουμε προς τις συνθήκες της Βόρειας Αφρικής, και, γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση στις υποδομές.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή της μαυρολιάς και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει και η κορωνέικη. Το χαρακτηριστικό όμως της φετινής χρονιάς είναι η πρωτοφανής ξηρασία. Ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές, και, σε πολλές περιοχές τα δέντρα έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Σε κάποια, δε, δεν έγινε καθόλου συγκομιδή.
Τουλάχιστον, σύμφωνα με δική μας εκτίμηση, η κορωνέικη ποικιλία δείχνει μεγαλύτερη αντοχή. Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, είναι και οι προσβολές από δάκο», σημείωσε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Για το θέμα της τιμής τόνισε ότι «υπήρξαν προσδοκίες για καλύτερες τιμές, αλλά δεν φαίνεται αυτό να δικαιώνεται από την πραγματικότητα. Υπάρχει, θα έλεγα, μια στασιμότητα στην αγορά. Βέβαια, πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, αλλά υπήρχε μια προσδοκία ότι όταν ξεκίνησε η μαυρολιά με 2,70 ευρώ, θα παρέμενε εκεί. Αυτή τη στιγμή όμως είναι στα 2,20 ευρώ. Για την κορωνέικη, ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα».
Αναφερόμενος στα του…οίκου του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών είπε ότι «ήδη έχουμε αγορές στο εξωτερικό, Καναδά, Αυστρία και Κίνα, αλλά αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα, όπως όλες οι ομάδες και οι συνεταιρισμοί: οι παραγωγοί έχουν οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να ρευστοποιούν άμεσα το προϊόν, κι έτσι να μην μπορούμε να εκτελέσουμε τις παραγγελίες την άνοιξη και το καλοκαίρι, που θέλουμε. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε Γενική Συνέλευση των μελών μας, όπου και θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε.
Αυτό είναι όμως το πρόβλημα της μονοκαλλιέργειας, το οποίο επιδεινώνεται με την εύκολη ροή του λαδιού προς την Ιταλία, πρακτική η οποία αποδίδει χρήματα άμεσα. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και το γεγονός ότι τα λάδια φέτος είναι πικρά, με αποτέλεσμα να μην αγοράζονται και μεγάλες ποσότητες. Πάντως, σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε και με την κορωνέικη ποικιλία κι έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τη γευστική κατάσταση του λαδιού».

Θάρρος

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.