ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το ανώτερο στα 2,50 ευρώ το κιλό: Ανησυχία παραγωγών για την τιμή του λαδιού

Από 2,20 έως 2,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, ενώ 2,40 δίνονται για το κορυφαίο ποιοτικό προϊόν -που δεν είναι πολύ για την ώρα- ή το ΠΟΠ. Οσο για την τιμή των 2,50 ευρώ που όρισε η Ενωση, αυτή είναι με 3μηνη επιταγή. Η κατάσταση προκαλεί έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς βλέπουν να μην επαληθεύονται οι προσδοκίες τους για υψηλότερες τιμές φέτος και να δέχονται πιέσεις για χαμηλότερες.
Τυποποιητές και εξαγωγείς της Μεσσηνίας επισημαίνουν την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, που δεν επιτρέπει την αναμονή ή την εφαρμογή στρατηγικής για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Και παρατηρούν πως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.

Ο Δημήτρης Γυφτέας από την ΑΓΡΟΒΙΜ μας ενημέρωσε ότι η τιμή κυμαίνεται από 2,20 έως 2,40 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του ελαιόλαδου. Παρατήρησε πάντως ότι μέχρι τώρα η ποιότητα δεν είναι καλή ως προς την οξύτητα και το άρωμα (δεν υπάρχουν αρωματικά λάδια), λόγω της ξηρασίας. Εκτίμησε ότι η τιμή φέτος θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα - «μπορεί να τη δεις να πάει 30 και 40 λεπτά πιο πάνω, τη στιγμή που στο ξεκίνημα αγοράζαμε περσινά λάδια με 2,55 ευρώ». Επεσήμανε ότι, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της πίεσης των παραγωγών να πληρώνονται αμέσως, «δεν μπορείς να κάνεις παζάρια και ο Ιταλός το παίρνει όσο θέλει και μπορεί να το ρίξει κι άλλο. Χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μας το παίρνουν τσάμπα. Μόνοι μας παλεύουμε».
Ο Χάρης Παντελόπουλος από την Panprod-Παντελόπουλος εκτίμησε ότι σοβαρό ρόλο θα διαδραματίσει η Ισπανία, που παράγει το μισό ελαιόλαδο στον κόσμο. Μας ενημέρωσε πως η εταιρεία του αγοράζει από 2,20 έως 2,40 ευρώ το ελαιόλαδο ΠΟΠ και ανέφερε ότι, λόγω της ξηρασίας, κάποιες περιοχές του νομού θα δώσουν υποδεέστερη ποιότητα. Οσο για τη συνολική εικόνα της φετινής παραγωγής ελαιόλαδου, παρατήρησε πως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα. Εκτίμησε ότι μετά το Φεβρουάριο θα είναι καλύτερη η αγορά και θα ανέβουν οι τιμές, ενώ στάθηκε και στο πρόβλημα ρευστότητας: «Προσπαθούμε να πορευτούμε με ιδίους πόρους, πιέζει η αγορά για ρευστότητα».
Στην περιοχή της Τριφυλίας, με τις τιμές να κυμαίνονται από 2,20 ως 2,30 ευρώ, κανείς δεν είναι ικανοποιημένος, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής. Με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν πλέον σε αρκετές οικογένειες, το ελαιόλαδο αποτελεί συχνά το κύριο έσοδό τους.
Μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων τονίζουν πάντως ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν εγκράτεια στις πωλήσεις τους, καθώς η αυξημένη προσφορά είναι λογικό να πιέζει τα επίπεδα των τιμών προς τα κάτω - ενώ από την άλλη μιλούν και για "παιχνίδια" που γίνονται με τις τιμές του λαδιού.
Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Τάσος Προσηλιακός παρατήρησε: «Στην περιοχή εδώ είμαστε περίπου στο 30% της συγκομιδής. Το μάζεμα είναι εντατικό, η ποιότητα πολύ καλή, αλλά δυστυχώς οι τιμές δεν πάνε καλά και σίγουρα δεν είναι οι αναμενόμενες. Το λάδι βρίσκεται στα 2,30 ευρώ το κιλό, αλλά για αύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αν θα υπάρχει αυτή η τιμή. Κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την αγορά. Ο κόσμος πρέπει να είναι συγκρατημένος, να μην πουλάει το λάδι την εποχή αυτή που υπάρχει πίεση στις τιμές και είμαστε σε φουλ παραγωγή. Φυσικά είναι και θέμα "παιχνιδιών" που παίζονται κάθε φορά γύρω από το λάδι. Το σημαντικό είναι όσοι αντέχουν να μην πουλάνε. Αν πάει στα 2,25 και 2,20... είναι πάτος για το λάδι».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος επεσήμανε: «Η τιμή του λαδιού τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σταθερά στα 2,30 ευρώ, όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες (περίπου ένα 60%) είναι ακόμη πίσω, δεν έχουν μαζευτεί οι ελιές. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, με την οξύτητα στο 0,3. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι συγκρατημένος στις πωλήσεις του, υπάρχει μεγάλη προσφορά στο προϊόν και οι τιμές πιέζονται. Χρειάζεται λίγη υπομονή, να μην πουλάνε τώρα που βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγής. Να περιμένουν λίγο για να κρατηθούν και οι τιμές».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" στη Χώρα Γιώργος Κόκκινος σημείωσε: «Οι τιμές έχουν διαμορφωθεί στα 2,25 - 2,30 ευρώ. Περιμέναμε σίγουρα καλύτερες τιμές αυτή την εποχή, να είναι στα 2,50 - 2,60 καθώς για εμάς η συγκομιδή της κορωνέικης ποικιλίας είναι ακόμη στην αρχή της. Υπάρχει μεγάλη προσφορά και τα γνωστά προβλήματα με το λάδι, το οποίο έχει πουληθεί από το καλοκαίρι, πριν ακόμη μαζευτεί, λόγω των αναγκών που έχει ο κόσμος. Από την άλλη, οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί δεν μπορούν να κρατήσουν τις τιμές και την αγορά, λόγω της έλλειψης των χρηματοδοτήσεων».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, αφού ανέφερε ότι η τιμή στην περιοχή έχει διαμορφωθεί στα 2,20 ευρώ, παρατήρησε: «Υπάρχει προσφορά λαδιού με αποτέλεσμα να πιέζεται η τιμή του. Ο κόσμος, αν έχει την δυνατότητα, δεν πρέπει να πουλάει το λάδι του. Από την άλλη, καλή ήταν η κίνηση της Ενωσης να βγει με τιμή 2,50 ευρώ, αλλά θεωρώ ότι άργησε. Επρεπε να την κάνει πιο νωρίς - και επίσης αν έχει την δυνατότητα να δίνει μια προκαταβολή στους παραγωγούς. Αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο».
Στην περιοχή της Κυπαρισσίας, παραγωγοί μάς είπαν ότι η τιμή του ελαιόλαδου έχει διαμορφωθεί στα 2,20 - 2,30 ευρώ το κιλό, αν και η περιοχή βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της συγκομιδής.
[Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης - Κώστας Μπούρας]
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...