ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΠΗ Φιλιατρών: Προγράμματα και δράσεις από το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας

Προγράμματα και δράσεις, προσφέροντας πολύτιμες κοινωνικές υπηρεσίες, υλοποιεί το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Φιλιατρών μετά την ενίσχυσή του με προσωπικό από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας!
Με το προσωπικό αυτό και συγκεκριμένα με: ..........

κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, φυσικοθεραπεύτρια, γυμναστή, νοσηλεύτρια και οικογενειακούς βοηθούς, ειδικότητες που ήταν

απαραίτητες για τη λειτουργία και προσφορά του, το ΚΑΠΗ στηρίζει έχοντες ανάγκη πολίτες, είναι κοντά και δίπλα στους ηλικιωμένους της περιοχής, προωθεί την ενεργό συμμετοχή τους σε πολυποίκιλες δράσεις και δραστηριότητες και τονώνει την κοινωνικοποίησή τους!

Προσφέρει, δε, ιατροκοινωνική προστασία στα ηλικιωμένα άτομα με στόχο την πρόληψη ψυχολογικών, βιολογικών και κοινωνικών προβλημάτων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, να μην περιθωριοποιούνται και να έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Μεταξύ άλλων, στα προγράμματα που υλοποιούνται, εκτός από τις επισκέψεις για ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και συμβουλευτική, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Κυριακοπούλου συγκροτεί και λειτουργεί ομάδα δημιουργικής απασχόλησης των μελών (μαζί με την ψυχολόγο), η ψυχολόγος Βίκυ Βασιλαδιώτη έχει ομάδα συμβουλευτικής και αναλαμβάνουν, μαζί με την κοινωνικό λειτουργό, τη θεατρική ομάδα, με έργο - κωμωδία του Φιλιατρινού Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, το οποίο έχει γράψει για το ΚΑΠΗ, η φυσικοθεραπεύτρια Νίκη Ανδρώνη κάνει καθημερινά φυσικοθεραπείες, ο γυμναστής Κώστας Κωνσταντόπουλος έχει πρόγραμμα εκγύμνασης, η νοσηλεύτρια Αθανασία Αβδίκου, εκτός από επισκέψεις, πραγματοποιεί ομιλίες σχετικές με το αντικείμενό της και οι οικογενειακοί βοηθοί Λαμπρινή Δρούλια και Λάουρα Φαλλάδου προσφέρουν υπηρεσίες του αντικειμένου τους σε έχοντες ανάγκη πολίτες.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας συνεχίζει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στο ΚΑΠΗ, παρότι εδώ και δύο μήνες παραμένει απλήρωτο! Μάλιστα, τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας, από τις 9.30 έως τις 11.30 το πρωί, το προσωπικό του ΚΑΠΗ θα λειτουργήσει ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στην πλατεία των Φιλιατρών, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Από το περίπτερο θα διανέμουν ενημερωτικά φυλλάδια για την Τρίτη Ηλικία, στα οποία αναγράφονται φορείς που μπορούν να απευθύνονται οι ηλικιωμένοι για ειδικές παθήσεις, πληροφορίες σχετικά με ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, μικρές συμβουλές για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενώ παράλληλα θα ενημερώνουν για τα προγράμματα και τις δράσεις του ΚΑΠΗ.

Πάντως, τονίζεται πως στο Κέντρο υπηρετεί μόνο μία μόνιμη υπάλληλος, κοινωνική λειτουργός, και χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη του Δήμου, για τη λειτουργία του, με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση - επιχορήγηση του Νομικού Προσώπου στο οποίο υπάγεται, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι η λήψη αποφάσεων και η προώθηση διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: