ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η «γαλαρία» στα αεροπλάνα πιο ασφαλής θέση, αποκαλύπτει βίντεο συντριβής


 
 
 Πόλη του Μεξικού
 
Κακά μαντάτα για τους επιβάτες της πρώτης θέσης στα αεροπλάνα. Μια δοκιμή που έγινε στην έρημο Σονόρα στο Μεξικό έδειξε ότι σε περίπτωση συντριβής ενός μεγάλου επιβατηγού αεροσκάφους το τμήμα που καταστρέφεται αμέσως και σχεδόν ολοκληρωτικά είναι το μπροστινό ενώ το μεσαίο και κυρίως το πίσω μέρος φαίνεται να «αντέχουν».

Η συντριβή

Τη δοκιμή χρηματοδότησε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και σε αυτή χρησιμοποιήθηκε το 170 θέσεων Boeing 727. Τις θέσεις των επιβατών είχαν οι ειδικές κούκλες που χρησιμοποιούνται στα «crash test» και ο μοναδικός άνθρωπος μέσα στο αεροσκάφος ήταν ο πιλότος. Πάνω από το Boeing πετούσε ένα μικρό αεροσκάφος τύπου Cessna το πλήρωμα του οποίου είχε στη διάθεση του έναν μηχανισμό ελέγχου του Boeing.

Ο πιλότος του Boeing οδήγησε το αεροσκάφος πάνω από την έρημο και σε ύψος 800 μέτρων το εγκατέλειψε πηδώντας με αλεξίπτωτο. Τον έλεγχο του σκάφους ανέλαβε το πλήρωμα του Cessna για να το «ρίξει» στην έρημο σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δοκιμής.

Καθώς το Boeing συνετρίβη ακουμπώντας στο έδαφος με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα, το μπροστινό μέρος του καταστράφηκε αμέσως ενώ το υπόλοιπο μέρος του κατάφερε να «επιβιώσει».

Η εξέταση των μετρήσεων που συνέλεξαν οι κούκλες έδειξε ότι οι 66 «επιβάτες» που βρίσκονταν στις πρώτες 11 σειρές καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θέσης, δέχτηκαν επιτάχυνση 11 g (έντεκα φορές η επιτάχυνση της βαρύτητας) και δεν είχαν καμία ελπίδα επιβίωσης.

Στις επόμενες 5 σειρές η δύναμη της επιτάχυνσης μειώθηκε στα 6-9g και άφησε σημαντικό περιθώριο επιβίωσης, ενώ στο πίσω μέρος του αεροπλάνου η δύναμη ήταν ακόμα μικρότερη.

Όπως έδειξε η δοκιμή, εκείνοι που κατά τη διάρκεια της συντριβής είναι δεμένοι με τη ζώνη τους και έχουν σκύψει μπροστά με το κεφάλι στα γόνατα έχουν τη μικρότερη πιθανότητα θανάτου, ενώ όσοι είναι δεμένοι αλλά κάθονται σε όρθια θέση είναι πιθανό να υποστούν κάποια ελαφρύτερα ή βαρύτερα χτυπήματα στο κεφάλι. Οι επιβάτες που δεν είναι δεμένοι δεν πρόκειται να επιβιώσουν από τη συντριβή.

Οι σχεδιαστές της συντριβής εκτιμούν ότι οι ασφαλέστερες θέσεις είναι αυτές που βρίσκονται στο πίσω τμήμα του αεροπλάνου και απέχουν μέχρι πέντε σειρές από τις εξόδους κινδύνου.

Συνιστούν, τέλος στους επιβάτες να αποφεύγουν να κάθονται δίπλα σε ηλικιωμένα ή παχύσαρκα άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην έξοδο κινδύνου.
                                                   
Newsroom ΔΟΛ
ΑΠΟ http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...