ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σενάρια συγχώνευσης Πανεπιστημίου - ΤΕΙ με τις σχολές σε Καλαμάτα και Τρίπολη

Τρεις προτάσεις για τη διοικητική και οικονομική... διάσωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ανώτατης παιδείας στη χώρα (πρόγραμμα "Αθηνά"). Καθεμία από αυτές εμπεριέχει διαφορετική ...διαδρομή με στόχο την εξυγίανση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που με τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αν δεν αλλάξει κάτι, οδεύουν στο άγνωστο. Στις δύο από τις τρεις προτάσεις προβλέπεται συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας, ενώ μόνο μία προβλέπει διατήρηση της αυτονομίας των δύο ιδρυμάτων. Ολες οι  προτάσεις προβλέπουν κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών. Οσον αφορά τη χωροταξική
αναδιάρθρωση, προβλέπονται μεγάλες αλλαγές καθώς δύσκολα θα συνεχίσει η λειτουργία σχολών ή τμημάτων σε Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο. Ουσιαστικά κοινός παρονομαστής των τριών προτάσεων είναι η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος πανεπιστημιακού τύπου σε Καλαμάτα και Τρίπολη, με το σκεπτικό ότι σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν συνδυαστικά επαρκείς κτηριακές υποδομές, αλλά και το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.
Ο περιορισμός της γεωγραφικής διασποράς των τμημάτων των δύο ιδρυμάτων και η πλήρης αναδιάρθρωση των σχολών, των τμημάτων και των προγραμμάτων σπουδών, φαίνεται ότι πλέον φαντάζουν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα, με δεδομένο και το... νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο λόγω της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου, μειώνοντας αισθητά τις αποστάσεις. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η... επιστροφή του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, καθώς εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πλέον δυσβάστακτα για το ΤΕΙ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. 
Από εκεί και πέρα οι τρεις προτάσεις έχουν κοινό στόχο, αλλά ακολουθούν διαφορετική συλλογιστική. 

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Η πρώτη πρόταση αναφέρεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των σχολών και των τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας, χωρίς να γίνεται λόγος για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα αυτή η πρόταση προβλέπει την ακόλουθη δομή στο ΤΕΙ Καλαμάτας:
Σχολή Γεωπονίας 
- Τμήμα Γεωπονικής Τεχνολογίας
- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας 
- Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής
- Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υπηρεσιών Υγείας
- Τμήμα Πληροφορικής

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας 
- Τμήμα Λογοθεραπείας
- Τμήμα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας
Προτείνει μάλιστα την... επιστροφή  του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, καθώς εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πλέον δυσβάστακτα για το ΤΕΙ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Επίσης προτείνεται ένταξη του Ινστιτούτου Ελαίας και Ελαιοκαλλιέργειας του ΕΘΙΑΓΕ στη λειτουργία του ΤΕΙ Καλαμάτας, με σκοπό όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και τη διεύρυνση της επιστημονικής δραστηριότητας των σχετικών τμημάτων του ιδρύματος.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ 
Η δεύτερη πρόταση προχωράει παραπέρα και προβλέπει ουσιαστικά “απορρόφηση” του ΤΕΙ Καλαμάτας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκέντρωση όλων των σχολών και των τμημάτων που θα προκύψουν σε Καλαμάτα και Τρίπολη. Ειδικότερα με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση προκύπτει η ακόλουθη δομή: 
Σχολή Γεωπονίας
- Τμήμα Παραγωγής και Περιβάλλοντος Φυτών
- Τμήμα Τεχνολογικής Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας
- Τμήμα Διοίκησης (Επιχειρήσεων, Μονάδων Υγείας και Αυτοδιοίκησης)
- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών - Χρηματοοικονομικής
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών
- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
- Τμήμα Φιλολογίας
- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας
- Τμήμα Νοσηλευτικής
- Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικής και θεραπείας 
- Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων

Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφορικής
- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών 
- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών 
- Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
- Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη δεύτερη πρόταση κινείται και η τρίτη η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Σχολή Γεωπονίας μέσω της συγχώνευσης των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και της δημιουργίας Τμήματος Φυτικής Παραγωγής.
- Σχολή Διοίκησης Οικονομίας μέσω της συγχώνευσης των Τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας σε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, το οποίo μαζί με το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, που θα προέλθει από μετονομασία του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, θα αποτελέσουν τη σχολή. 

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...