ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλιατρά: Δεν ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Ειδικό Εργαστήρι επειδή δεν έχει καθηγητές.

Δεν ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φιλιατρών επειδή δεν έχει καθηγητές!
Το φαινόμενο να μην έχουν τοποθετηθεί καθηγητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Εργαστήρι Φιλιατρών δεν είναι καινούριο και τείνει να γίνει σύνηθες! Η χθεσινή μέρα (πρώτη μέρα της χρονιάς για όλα τα σχολεία) βρήκε το ειδικό Εργαστήρι με μία μόνο Καθηγήτρια!

Όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη καθηγητών...........


δεν είναι κάτι καινούριο. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται, επειδή, παρά το ότι η ισχύουσα νομοθεσία ρητά προβλέπει πως πρώτα καλύπτονται οι ανάγκες προσωπικού των ΣΜΕΑ και ακολούθως των λοιπών, δυστυχώς στην χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Πρώτα οι έχοντες ευθύνη και αρμοδιότητα πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου παιδείας καλύπτουν άλλες ανάγκες και μετά στέλνουν προσωπικό στα ΣΜΕΑ!

Το πρόβλημα ωστόσο είναι σοβαρό, και μείζονος σημασίας και όφειλαν οι αρμόδιοι να δείχνουν περισσότερη ευαισθησία, αφού πρόκειται για ΣΜΕΑ και μαθητές με ιδιαιτερότητες!

Σαν να μην έφτανε αυτό, στα Φιλιατρά φημολογείται έντονα πως οι αρμόδιοι, αντί να βρουν λύση για τους εκπαιδευτικούς που δεν υπάρχουν στο Εργαστήρι., προωθούν, με συνοπτικές διαδικασίες την αλλαγή - τοποθέτηση νέου Διευθυντή. Αλλα αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο και σοβαρό θέμα που μένει να διευκρινιστεί.

ΠΗΓΗ Θάρρος

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: