ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Γαργαλιάνοι: Οι Προτάσεις για τον Καλλικράτη !

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας, συναισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μας και μετά από την εμπειρία της εφαρμογής του ν.«Καλλικράτη», στηρίζουμε και συμφωνούμε με τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, για τη δημιουργία νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Καταθέτουμε τις απόψεις-προτάσεις μας, όπως ζητήθηκαν με το υπ’ αριθμόν 1/02-08-2012 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών προς τους Δημάρχους όλης της χώρας, που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, θεσμικά και χωροταξικά, όπως παρακάτω:
α. Ο σχεδιασμός του ν. «Καλλικράτη» όσον αφορά στην περιοχή μας υπαγορεύθηκε από

μικροπολιτικές – κομματικές σκοπιμότητες, τοπικού χαρακτήρα και δεν λήφθηκαν υπ’ όψη οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Η όποια δε «διαβούλευση» έγινε, ήταν εξόφθαλμα προσχηματική και σε κανένα σημείο δεν αποτέλεσε διαμορφωτικό παράγοντα της τελικής απόφασης. Ουδείς «αφουγκράσθηκε» πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες.

β. Η αμείλικτη καθημερινότητα, η ταλαιπωρία των δημοτών, η συρρίκνωση των πάσης φύσεως υπηρεσιών, η διοικητική – γραφειοκρατική σύγχυση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, η οικονομική κρίση και η μείωση των πηγών χρηματοδότησης, ο «μύθος» της γενναίας χρηματοδότησης του νέου θεσμού, όπως μεγαλοστόμως εξαγγέλλετο, αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα που καθιστά αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τα «διοικητικά μορφώματα» του ν. «Καλλικράτη».
 

γ. Προτείνουμε τη δημιουργία νέου ΔΗΜΟΥ στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με βάση τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην καποδιστριακών Δήμων της περιοχής και τις εκπεφρασμένες απόψεις των τοπικών κοινωνιών.
 

δ. Ο προτεινόμενος Δήμος έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, με τη συμμετοχή σε αυτόν όμορων πρώην καποδιστριακών δήμων οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομία, κοινωνική και πολιτική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις κ.λ.π.) γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια, ομοιογένεια και μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις.
 

Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2012
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος
Αδρακτάς Ιωάννης
Ανδρινόπουλος Ευστάθιος
Δεληγιάννης Θεόδωρος
Καλκαβούρας Ιωάννης
Καλογερόπουλος Σωτήριος
Κατσούλας Ιωάννης
Κυριακουλόπουλος Καλλίνικος


ΠΗΓΗ kyparissiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...