ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Νέο δήμο ζητούν στους Γαργαλιάνους

Την δημιουργία νέου δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με βάση την σχετική μελέτη του ΙΤΑ και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην καποδιστριακών δήμων της περιοχής, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων. Αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις έχουν λάβει όλα τα Τοπικά Συμβούλια της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων με αφορμή την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τον "Καλλικράτη".
Χαρακτηριστικά στην απόφαση που πάρθηκε από το ΤΣ Γαργαλιάνων αναφέρεται ότι κατά τον σχεδιασμό του "Καλλικράτη" δεν λήφθηκε υπόψη η ιδιαίτερη οικονομική και παραγωγική βάση του κάθε καποδιστριακού δήμου, η ιδιαίτερη αναπτυξιακή χροιά και ο αναπτυξιακός δυναμισμός και προσανατολισμός, η γεωμορφολογία
του, οι αποστάσεις, η υπάρχουσα υποδομή του αλλά και οι ελλείψεις αυτής.
Δεν λήφθηκαν επίσης υπόψη οι επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ούτε και οι προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των καποδιστριακών δήμων της περιοχής. Αντί αυτών δημιουργήθηκαν υπερμεγέθεις, χαοτικοί, αντιπαραγωγικοί, ετερόκλητοι και δυσλειτουργικοί δήμοι. 
Ο σχεδιασμός υπαγορεύθηκε από μικροπολιτικές – κομματικές σκοπιμότητες τοπικού χαρακτήρα και δεν λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Η όποια διαβούλευση έγινε, ήταν εξόφθαλμα προσχηματική και δεν αποτέλεσε παράγοντα τελικής απόφασης. 
Η αμείλικτη καθημερινότητα, η ταλαιπωρία των δημοτών, η συρρίκνωση ή κατάργηση των πάση φύσεως υπηρεσιών, η διοικητική γραφειοκρατική σύγχυση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, η οικονομική κρίση και η μείωση των πηγών χρηματοδοτήσεων αποτελούν την σημερινή πραγματικότητα.
Οπως τονίζεται στην απόφαση, θεωρούν πως υπάρχει η βούληση να ακουσθούν οι απόψεις τους, να διαγνωστούν τα προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών προτείνουν την δημιουργία νέου δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας με βάση την σχετική μελέτη του ΙΤΑ και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην καποδιστριακών δήμων της περιοχής.
Ο δήμος αυτός, αναφέρεται στην συνέχεια, θα είναι ευέλικτος, λειτουργικός, βιώσιμος και με άξονα την Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις κοινές αναφορές, οικονομικές – παραγωγικές, πληθυσμιακές, κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές, αναπτυξιακές δυνατότητες, υποδομές, ιστορικές, χωροταξική και γεωγραφική συνέχεια και ομοιογένεια, μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις, αλματωδώς αναπτυσσόμενη ενιαία παραλιακή – τουριστική ζώνη. 
Καταλήγουν πως θέτουν τις προτάσεις αυτές υπόψη τόσο του δημάρχου Τριφυλίας όσο και των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων και όλων των φορέων και πολιτών προκειμένου να διαμορφωθεί η πραγματική βέλτιστη πρόταση και λύση για την περιοχή. Σημειώνουν πως δεν πρέπει να ευνοηθούν τοπικοί ή μικροπολιτικοί ανταγωνισμοί, ούτε η όποια νέα πρόταση θέτει χαρακώματα. Αντίθετα η εύρυθμη λειτουργία, η ορθότητα επιλογών και σχεδιασμών, η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών, η ορθολογική επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας, υποδομών και ανάπτυξης θέτουν ορθές βάσεις και ευνοούν την συνεργασία.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.